Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välgjord actionfilm men humorn saknas

/
  • Mel Gibson hamnar i mexikanskt fängelse. Där dyker också Peter Stormare upp som gangster.

Jag har till min förfäran gillat filmer som blandar humor och våld, som till exempel ”Pulp Fiction” och för all del ”Dödligt vapen”, men att blanda humor och extremt våld kräver en känslig hand.

Annons

Det är det inte alla som har och definitivt inte regissören till den här filmen. Däremot har han handlag för action och är man enbart intresserad av våld och explosioner så är det en välgjord film.

Ursprungligen hette filmen ”How I Spent My Summer Vacation”, en titel som bygger på Mel Gibsons karaktärs brev hem till mamma om sina upplevelser under sommaren. Hur beskriver man för mamma hur man flyr till Mexiko efter ett rån, sitter i fängelse, spränger hus och dödar folk på ett trivsamt och lustigt sätt? Som sagt, det är svårt.

Mexikaner skildras som korkade, fula och nerknarkade och enbart Gibson har hjärnan i behåll och lyckas med det ena tricket dummare än det andra.

Det som komplicerar historien är att det finns ett litet allvarligare inslag i filmen med en liten pojke och hans mamma som hotas av ett knarksyndikat. Där blir det lite tårdrypande ett tag för att sedan återgå till våldslustigheterna.

Peter Stormare får göra ännu en av sina psykopatfigurer och denna gång beordrar han att tårna ska knipsas av. Ingen insats för Stormare att yvas över.

Mel Gibson har producerat filmen men han har tydligen ingen status längre som amerikansk stjärna för filmen går inte ens upp på amerikanska biografer, den visas bara på tv. Med all rätt.

Christina Hygge

Mer läsning

Annons