Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Venedig vann kampen om svensk filmdebutant

/

Gabriela Pichlers debutfilm ”Äta sova dö” har blivit väldigt omtalad på världens filmfestivaler.

Annons

Många har velat ha den – men Venedig gick segrande ur dragkampen.

– Mitt mål har varit högt hela tiden. Redan från början har vi haft siktet inställt på en av A-festivalerna, säger hon till TT Spektra.

”Äta sova dö” blir en av de svenska filmerna på filmfestivalen i Venedig som inleds på onsdagen. Filmen är gjord av den svenska debutanten Gabriela Pichler.

Gabriela Pichler bor i Göteborg, men är uppvuxen i Skåne och det är där hennes film utspelas, på en landsbygd där den ekonomiska krisen gör sig alltmer märkbar och människor blir arbetslösa. En av dessa är huvudpersonen Rasa, 20. Men hon är tuff och ger inte upp och söker olika möjligheter att överleva.

– Hon är kaxig och bufflig, en pojkflicka. Hon är Rocky Balboa på den skånska landsbygden. Hon klarar allt fast hon har världen emot sig, säger Gabriela Pichler, som hyllar sin huvudrollsinnehavare, amatören Nermina Lukac.

– Vi letade länge efter henne. Utan henne hade vi inte kunnat göra filmen.

De flesta i ”Äta sova dö” är amatörer, några är Gabriela Pichlers vänner och bekanta - och släkt.

– Min mamma har en roll också.

Gabriela Pichlers mamma jobbade som städerska, hennes pappa som byggarbetare och lastbilschaufför.

– Att jobba med film fanns inte i min värld. Jag skulle bli långtradarchaffis. Och jag vet inte när mitt filmintresse föddes. Jag blev den första i min släkt som pluggade vidare – alla mina kompisar sökte till olika skolor, och jag sökte till filmvetenskapen i Halmstad. Tänkte att jag skulle väl klara en vecka, det blev tre och ett halvt år och en fil kand.

Detta ledde till utbildning på filmhögskolan i Göteborg och examensfilmen ”Skrapsår”, som fick en Guldbagge och Bo Widerberg-stipendiet. Därifrån var steget till debutlångfilmen ”Äta sova dö” inte speciellt långt.

Hon har länge velat göra en arbetarskildring.

– I de filmer som gjorts i Sverige har jag inte kunnat identifiera mig eller min familj eller mina vänner. Det har inte känts som vi var en del av samhället.

– Folk är missnöjda, men de vet inte vem de ska skylla på. De ser inte den som har makten. Makten är någon annanstans.

Gabriela Pichler ville också ge en annan bild av skånsk landsbygd än den som målar ut de flesta som invandrarhatande rasister.

– Jag tyckte det var viktigt att gå emot den gängse bilden.

Världspremiär blir det i Venedig, därefter väntar festivalen i Toronto, och under hösten/vintern står en rad andra filmfestivaler i kö för att få visa ”Äta sova dö”.

Gabriela har börjat planera för att skriva sin nästa film, men det kan nog bli ont om tid för det om hon ska besöka alla festivaler hon blivit inbjuden till.

– Men det får jag ta. Att få lite lyx, det är belöningen efter allt slit med filmen.

”Äta sova dö” får svensk biopremiär 5 oktober.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons