Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner vann igen

/

Veteranerna Ann Petré och Sven-Bertil Taube kammade hem de tyngsta skådespelarpriserna på årets Guldbaggegala. Och båda överraskades av Guldbaggarna.

Annons

– Jag hade inte ens förberett ett tacktal vilket jag skäms för nu, säger Ann Petrén.

Sven-Bertil Taube och Ann Petrén har vunnit var sin Guldbagge förut.tillsammans med samma regissörer som tvingat fram årets

– Jag är jätteglad. Jag hade inte väntat mig det här. Min fru trodde inte att jag skulle vinna och jag brukar lita på henne. Jag blev väldigt överraskad, säger Sven-Bertil Taube.

Han prisades för sin roll i Richard Hoberts ”En enkel till Antibes”. Det är andra gången han arbetar med Hobert och andra gången som samarbetet gett honom en Guldbagge.

– Det här är ett drama som drivs av det mänskliga och det är något som intresserar. Filmen handlar om föräldrar och barn och det har engagerat många, säger Sven-Bertil Taube.

Ann Petrén vann priset för bästa kvinnliga skådespelerskan för sin insats i Björn Runges ”Happy end”. Hon hyllade regissören.

– Det är andra gången jag jobbar med Björn Runge och vinner en Guldbagge. Det är fantastiskt att få jobba med honom. Jag kommer från teatervärlden och han ser mig som en filmskådespelare. Det betyder väldigt mycket för mig, säger hon.

I ”Happy end” spelar hon bilskolläraren Jonna som har en deprimerad son

– Det finns få sådana roller där man som kvinna tillåts vara mer än bara mamma eller fru. Jonna har också ett yrke, även om filmen till stor del handlar om relationen till sonen och hur man som förälder försöker att räcka till men inte lyckas, säger Ann Petrén.

Cecilia Nilsson och Jan Josef Liefers vann pris bästa kvinnliga respektive manliga biroll för sina insatser i ”Simon och ekarna”. Filmen var nominerad till 13 Guldbaggar, men tog hem två.

Men om det var veteraner som prisades i skådespelarklasserna så var det debutanternas tur i att stiga fram i den andra klasserna. Lisa Aschans hyllade långfilmsdebut ”Apflickorna” vann pris för bästa film. Hon och Josefine Adolfsson vann också pris för bästa manuskript. Aschan var bland de gladaste på galans efterfest.

– Jag tror att filmens kompromisslöshet och att vi höll fast vår vision om vad vi ville förmedla under inspelningen har bäddat för filmens succé och att juryn gillade den, säger hon.

Ruben Östlund vann pris för bästa regi med sin laddade och omdebatterade film ”Play”. I sitt tacktal tackade han de unga skådespelarna som porträtterar ett killgäng som rånar jämnåriga med utstuderade metoder.

Skådespelerskan Inga Landgré tilldelades årets Hedersbagge.

På årets gala uppmärksammades också sju nya kategorier, bland annat bästa ljud, kostym och mask/smink.

Liv Sander/TT Spektra

Miranda Sigander/TT Spektra

Mer läsning

Annons