Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viggo i rollen som psykiatrins störste

/

För 20 år sedan gick Viggo Mortensen i psykoanalys. Nu kan vi se honom som psykoanalysens fader Sigmund Freud i filmen "A Dangerous Method".

Annons

Filmen är regisserad av David Cronenberg och handlar om Freuds bekantskap med Carl Jung, spelad av Michael Fassbender (mästerlig som sexmissbrukare i "Shame"). Keira Knightley spelar Sabina Spilrein, den unga kvinna som kom emellan männen.

Vigg Mortensen fick rollen när Christoph Waltz hoppade av, berättar han vid en intervju under filmfestivalen i Venedig.

– Då ringde David till mig. Det var som med "Sagan om ringen", då fick jag också erbjudandet i sista minuten. Men jag har ju jobbat med David två gånger tidigare, så det var självklart att tacka ja. Vi har samma humor, vi arbetar på samma sätt.

Som förberedelse läste Mortensen brev Freud och Jung skrev till varandra och som är offentliga, det vill säga de som offentliggjorts av Freuds släktingar. Jungs familj lät inte filmskaparna läsa några brev.

På frågan hur Mortensen ser på den konflikt som efter hand uppstod mellan Freud och Jung, svarar han:

– I grunden var deras idéer inte så olika. Så när jag blir ombedd att välja Freud eller Jung så undviker jag det. De var inte så olika.

Viggo Mortensen har själv gått i psykoanalys.

– Det hjälpte mig. Det var väldigt bra att få tala med någon som bara lyssnade, jag kände att jag kunde säga vad som helst, säger Mortensen.

Mer läsning

Annons