Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ville inte låta sig påverkas av Garbo

/
  • För den nya versionen av ”Anna Karenina” återförenades Keira Knightley och regissören Joe Wright.
  • Keira Knightley ville inte låta sig påverkas av Greta Garbo. Så hon såg inte om den legendariska filmstjärnans ”Anna Karenina” inför sin egen inspelning. Keira Knightley har fått mycket beröm för sin insats i ”Anna Karenina”.

Keira Knightley återförenas med regissören Joe Wright i nya filmen ”Anna Karenina”, som får svensk biopremiär i dag.

Annons

När hon bara var 20 år gammal fick Keira Knightley sin första Oscarnominering, för bästa biroll i ”Stolthet och fördom”, som regisserades av Joe Wright. Nu har de jobbat ihop igen – och titelrollen i ”Anna Karenina” har gett Keira Knightley massor av beröm.

– Det är alltid trevligt när man förstår att det man gjort blir uppskattat, säger hon.

I Joe Wrights version utspelas större delen av handlingen i ”Anna Karenina” på en teater. Detta innebär inte att det handlar om filmad teater, utan bostäder, salar, en kapplöpningsarena, en järnväg med frustande ånglok tar plats inne på teatern. Ibland öppnas väggarna upp och karaktärerna går ut på en blomstrande äng eller ger sig i hästdragen vagn iväg ut på snöpiskade vidder.

Förutom Keira Knightley i titelrollen spelar Jude Law hennes bedragne äkta man Karenin, Aaron Johnson den förförande Vronsky och nya svenska filmstjärnan Alicia Vikander den oskuldsfulla Kitty.

– Jag läste boken innan och jag hade sett ett par av filmversionerna, bland annat den med Greta Garbo, säger Knightley.

– Men jag ville inte se om dem innan jag gjorde den här. Eftersom jag tänkte att om jag gjorde någonting som liknade det som de hade gjort, så skulle det vara en tillfällighet och inte något jag hade snott.

– Men det är en underlig bok, eftersom jag inte riktigt förstår vad Tolstoj tycker om Anna, om han hatar henne eller tycker om henne. På sitt sätt är det hon gör avskyvärt, så det gällde att han spela henne utan att vara alltför trevlig.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

Mer läsning

Annons