Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vulgär komedi med en kaxig ton

/
  • I ”Bad Teacher” spelar Cameron  Diaz en lärare som uttnyttjar sina elever för att få ihop pengar  till en bröstförstoring.

Lawrence Kasdans son ­Jakes främsta merit är alltjämt regiuppdragen till den kortlivade, men ändå allmänt kultförklarade varmhjärtade tv-serien Nollor och nördar.

Annons

På filmfronten har han inte varit lika lyckosam. Där kan han väl i första hand skryta med den hyggligt lustiga Orange County och den tämligen tjatiga och misslyckade rockparodin Walk Hard: The Dewey Cox Story. Inget att direkt hetsa upp sig för, alltså. Nu börjar Kasdan dock hitta formen. Inte för att Bad Teacher på något sätt lär sätta himlen i brand, men överlag är det här ändå en kul, kaxig och skojvulgär historia med säkra flinpoäng i dialogen och en Cameron Diaz som får ta ut svängarna med en omoralisk, självisk och slapp karaktär av golddiggertyp.

Diaz är Elizabeth Halsey, en ointresserad slöfock till lärare, som tvingas återvända till yrket och sin gamla arbetsplats efter att ha blivit dumpad av sin blivande riking till fästman. Motivationen står på nollpunkten, så det enda Elizabeth gör är att visa film för ungarna och att lindra baksmällan med en tupplur bakom katedern. Fast ett par nya bröst tycker hon förstås inte hade skadat. Särskilt inte som företrädena ifråga kanske hade kunnat bidra till att den nördige, men täte kollegan Scott hade kunnat fångas in i hennes giriga garn.

Säga vad man vill om Bad Teacher, men den är konsekvent. Visst, det ingår i receptet att ett visst mått av uppstraming av en karaktär av Elizabeths typ måste ske för att publiken ska hysa viss sympati för henne, och så sker också innan eftertexterna börjar rulla. Men hon förvandlas inte till en tråkig mes för det samtidigt som vi slipper en malplacerad predikan på slutet som tar udden av alla elakheterna också. Vad mer finns att tillägga? Jo, gänget i birollerna matchar Diaz Elizabeth med råge och är ständigt på vippen att sno uppmärksamheten från stjärnan.

Peter Eliasson

Mer läsning

Annons