Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yes, Anderson – så charmigt!

/
  • ”Moonrise Kingdom” utspelar sig på sommaren 1965. Det unga paret Sam och Suzy rymmer tillsammans i en stilsäker, rolig och mycket söt film.Foto: Nonstop entertainment

En del filmer, där det är uppenbart att alla medverkande har haft himla kul, kan kännas nästan provocerade självbelåtna.

Annons

I alla fall om resultatet är dåligt. Så det är tur för Wes Anderson och hans gäng att ”Moonrise Kingdom” är riktigt rolig och en mycket kompetent variation av den andersonska konstruktionen dysfunktionella familjeförhållanden i stilfull miljö.

Sommaren 1965 avviker den knappt tonårige Sam (Jared Gilman) från sitt scoutläger på en ö i New Englands skärgård. Han har ett mycket viktigt rendez-vous med den lika unga Suzy (Kara Hayward), som rymmer hemifrån. De är kära, udda och missförstådda av sin omgivning och ger sig av tillsammans på ett stilsäkert äventyr som också inkluderar ett vuxet persongalleri av mer eller mindre sorgsna individer.

Som polisen som bli inkopplad i att leta upp paret, den rätt deppige Sharp, spelad av en ovanligt lågmäld Bruce Willis. Eller den hedervärde och korrekte scoutledaren Ward, som blir uppriktigt orolig när den problemtyngde Sam försvinner. Naturligtvis återfinns också Anderson-favoriten Bill Murray i en liten men distinkt roll som Suzys lätt frånvarande pappa.

Som vanligt är det barnen som är välartikulerade och viljestarka medan de vuxna har svårare att både känna och existera.

Denna nostalgitonade växa-upp-saga är en mycket gullig historia, kanske är det Wes Andersons mest empatiska film hittills, framförallt är det hans mest helgjutna och ambitiösa. Här finns en känsla av uppbrott och nya tider som balanseras mot en excentrisk visuell stil, så välgjort fyndig in i minsta detalj.

Storyn berättas på ett ofelbart vis, med ett fantastiskt soundtrack, och rinner på utan att någonsin tappa fart eller fokus.

Vet man på förhand att man har svårt för Wes Andersons på gränsen till poserande, skruvade humor och bara ser tomhet i stället för charm, då ska man definitivt hålla sig borta. Men är man ett fan är det bara att gratulera, ”Moonrise Kingdom” är very Wes Anderson, på sitt mest lekfulla humör.

Mer läsning

Annons