Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmfestival med blod och entusiasm

GÄVLEDet sprutar av både blod och entusiasm när Gästriklands gymnasieelever firar filmfestival.

I går visades 50 filmer på Gävle Folkets hus, allt från tecknade minutfilmer till längre dokumentärer.
Gestrike filmfestival är en tvådagarstillställning som i år hålls för ungefär sjunde gången. Ingen vet riktigt säkert hur länge man har hållit på.
Klart är i alla fall att gymnasieeleverna från Gävle och Sandviken formligen spottar ur sig filmer.
Det är kortfilmer om streetrace, splatterfilmer med muterade städare (!) och dokumentärer om fanatiska fotbollssupportrar om vartannat.
I går visades femtio bidrag av vilka juryn, bestående av filmkännare och tidigare elever, väljer ut vilka som går vidare till dagens tävling.
I dag ställs nämligen gymnasiefilmarnas verk mot filmer gjorda av vem som helst som är under 26. Två av dagens filmer kommer att få äran att representera Gästrikland i SM i video, som hålls i Trollhättan.
Förra året plockade Sandvikenfilmen "Ovan molnen" hem ett av priserna, så det finns en titel att försvara.
Frågan är vilket bidrag som går hem bäst hos en bredare publik, som inte känner igen skådespelarna. För det märktes tydligt i salongen vilka insatser som var mest populära, och det behövde inte alls vara de tekniskt bästa.

Publikjubel
Tumregeln tycks nämligen vara: Överdriv ordentligt!
Publiken jublade över det råa våldet och spyorna i "På farlig mark", som sades handla om en man som försvarade sin by mot Disney.
Slutscenen där den förgiftade psykopaten spyr ner sitt stenade offer innan han ramlar över honom och dör var nog på gränsen för vad som kan kallas god smak.
MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 30
magnus.lundquist