Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fimpa nedskräpningen

Annons

60 procent av allt skräp som kastas på gatan i Gävle är cigarettfimpar, skriver Curt Nygren, Tekniska nämnden, med flera.

Behöver vi ett förbud mot rökning på allmän plats, eller införa samhällstjänst i form av två timmars städning av gator och torg för den som slänger fimpar på marken? Alternativt skyhöga böter som verkligen avskräcker?.

Varje år hamnar en miljard fimpar på marken i Sverige. De förpestar vår miljö, kostar miljoner att plocka upp. Fimpen är det i särklass vanligaste skräpet i Gävle, ett mönster som går igen i hela landet. Vad gör vi åt det?

I dagarna släpps Skräprapporten, en årlig rapport från Stiftelsen Håll Sverige Rent. Skräprapporten 2010 innehåller resultat av mätningar som genomförts i tio svenska kommuner med hjälp av en unik metod framtagen av Statistiska Centralbyrån i samarbete med Håll Sverige Rent. Mätningarna visar hur mycket skräp som ligger i stadskärnorna, och vad det är som slängs.

I samtliga kommuner är fimpen det överlägset vanligaste skräpet. I Gävle utgör det hela 60 procent. Det är allvarligt av flera skäl:

1) De innehåller kemikalier som förgiftar vår miljö.

2) De försvinner aldrig av sig själva eftersom de är delvis gjorda av plast som naturen inte kan bryta ner.

3) De är svåra och därmed dyra att få bort då de är små och lätt fastnar mellan gatstenar.

Sedan rökning förbjöds inomhus i offentliga miljöer har många krogägare ställt stora krukor fyllda med sand utanför sina lokaler. I dessa krukor förväntas rökare slänga sina fimpar. Det är lovvärt, men antingen förstår inte rökarna eller så har de svårt att pricka rätt. Det är nämligen vid dessa krukor man ofta finner en extra stor koncentration av fimpar.

Lösningen är givetvis inte att ta bort krukorna utan att få rökarna att ta ansvar. Alla, inklusive rökarna, är överens om detta. Många rökare tar också redan sitt ansvar. Alternativt gör alla det, bara inte alltid. Var kommer annars en miljard fimpar ifrån?

Före valet genomförde Håll Sverige Rent en enkät bland 494 personer som stod på valbar plats på partiernas riksdagslistor. 281 personer svarade. Alla utom en ansåg att arbetet för att minska nedskräpningen är viktigt.

När politikerna fick frågan vem som har ansvar för att komma tillrätta med problemet med fimparna svarade nästan alla rökarna. På andra plats kom tobaksbolagen.

Vad ska vi då göra åt fimparna? Strunta i dem och den effekt de har på oss själva och vår miljö? Införa pant? Lägga pengar på särskilda fimpsugsmaskiner?

Eftersom en majoritet av allt skräp utgörs av just fimpar löser vi en stor del av skräpproblemet i ett slag – om vi bara får bort fimparna från marken. För att lyckas med det krävs en beteendeförändring hos rökarna. Det går, men det kommer att ta tid att göra det socialt oacceptabelt att slänga fimpar var som helst. Förutom tid kräver det stora informationsinsatser.

Många beteendeförändringar åstadkommas med hjälp av både morötter och piskor. Piskorna måste i så fall riktas direkt till rökarna. Nedskräpning är redan ett brott, men ett som sällan leder till dom. Det främsta skälet till det är förmodligen att nedskräpning räknas som ett miljöbrott, inte som en ordningsförseelse. En ordningsförseelse kan bötfällas på plats av en patrullerande polis, ett miljöbrott måste gå till åklagare och personen som begår brottet fällas i domstol.

Skräprapporterns tio kommuner, Stockholm, Göteborg, Uppsala, Linköping, Norrköping, Örebro, Jönköping, Gävle, Södertälje och har alla samma problem. Majoriteten av allt skräp som slängs är fimpar. När vi nu har så tydliga siffror på problemet, och dessutom politiker som säger sig vilja lösa det, är det dags att gå från ord till handling. Förbud mot rökning på vissa platser kan införas, Tobaksbolagen kan hjälpa till att finansiera informationskampanjer. Och rökarna kan sluta slänga fimpar omkring sig.

Låt Gävle bli första kommunen som är fri från skräpiga fimpar!

Curt Nygren

Ordförande Tekniska nämnden, Gävle kommun

Ingvar Bingman

Styrelseordförande Stiftelsen Håll Sverige Rent

David Eldrot

Teknisk direktör, Gävle kommun

Joakim Brodahl

Kampanjledare Stiftelsen Håll Sverige Rent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel