Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina framgångar på islandshäst-SM för Gyda IHF

Mellan onsdagen den 8 juli och söndagen den 12 juli 2015 gick Islandshäst SM (sportgrenar) av stapeln på Strömsholm Utnäslöt. Gästriklands Islandshästförening GYDA IHF, med säte i Sandviken, hade rekordmånga representanter i år - hela åtta stycken ryttare.

I hård konkurrens med Sverigeeliten gjorde Gydas ryttare ett mycket bra SM som helhet. I år var flera av Gydas deltagare både juniorer och debutanter. Gyda hade dessutom många ekipage som av olika anledningar inte startade i årets SM, så högre kapacitet finns för 2016-års SM i Norrköping.

Fredagen den 10 juli avgjordes Maskeradtölten. Gyda ställde upp med alla sina ryttare och hästar, vilket var i särklass bästa uppslutning av alla klubbar i den grenen. Klassen reds som en T8, valfritt tempo tölt i vartdera varvet. Utöver den sedvanliga bedömningen av gångart och ryttarens sits och inverkan bedömdes även kostym och show. Gyda tog storslam med vinst av Zuper-Zebran Svertla med sin jockey Johanna Berg, trea kom Motorcrossåkaren Wicky Gren på Ofsi och fyra kom Superwoman Cornelia Wikstrand på Seifur.

Det var Johanna Bergs första rosett och pokal på 2015- års SM. På Svertla frá Prestsbæ vann hon även B-finalen i T1 och kom i A-finalen placerad på tredje plats. På Rúnar från Lovéngården gjorde Johanna om bedriften att vinna B-finalen och sedan sluta som fyra i A-finalen. Det skiljde ynka två hundradelar till en tredjeplats. Svertla ägs av Johannas syster Jamila Berg, som även hon startade i SM på sin Álfur från Skogstjärnan i F1. I deras första SM kom de på en åttonde plats med kapacitet för högre poäng och ännu bättre placering med lite mer tid. Inte nog med att systrarna Berg tävlade, med på SM var även pappa Kristoffer Berg på Hula frá Miðhjáleigu i passgrenarna P2 och P3. Kristoffer har inte tävlat på SM-nivå på många år, det brukar nämligen vara tjejerna i familjen Berg som tävlar. I år fick mamma Maria Berg vara supporter, hon har dock lovat att hon siktar på start i SM 2016…

Rutinerade Wicky Gren startade i passgrenarna PP1 och P2 på 20-åriga hingsten Ofsi frá Brún med all heder. Ofsi var äldsta hästen i startfältet av 266 hästar på hela SM!

Framförallt lovar detta SM gott inför framtiden för Gydas juniorer och ungdomar.

Ungdomsryttaren Cornelia Wikstrand startade sin häst Seifur från Rumma Gård i grenen T2U, en gren hon endast tävlat i en gång tidigare - och det var på Gydas vårtävling i maj. Vann gjorde en ungdomsryttare som rider i landslaget och ska representera Sverige på VM i Herning, Danmark senare i sommar i samma gren. Det är tufft motstånd, Cornelia var debutant på SM.

SM debutanter var även juniorerna Nathalie Rydback på Nátthrafn frá Mykjunesi 2, Emelie Leijon på Kyndill frá Lýtingsstöðum och Filippa Jähder på Sigtýr från Mackmyra. Det var mycket fina insatser av alla tre som är under 15 år. Nathalie är bördig från Uppsala Län, men tävlar för Gyda. Nathalie är 11 år och hästen Nátthrafn är endast 6 år. Emelie har precis köpt hingsten Kyndill, det var deras tredje tävling ihop! Både Nathalie och Emelie tränar för Jamila Berg. Filippa tränar till vardags för Wicky Gren. Filippas häst Sigtýr kommer ursprungligen från Mackmyra i Gävle – bättre Gästrikerepresentant på ett SM kan man inte vara.