Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fina nyheter från livsmedelsföretagen

Blandade pressmeddelanden från veckan som gick:

”Coop siktar på att bli bäst i Sverige på lokal- och närproducerade varor.

– Våra medlemmar vill handla mer lokalproducerat, säger Jonny Olsson, chef för Coop Butiker och Stormarknader”.

Det låter jättebra. Kul att Coop har fattat det. Synd att satsningen inte tycks gälla mejeriprodukter.

”Procordia har beslutat att helt och hållet förbjuda följande tillsatser och ingredienser i den mat och dryck som tillagas i Procordias matfabriker: smakförstärkare (glutamat), industriellt framställda transfetter, genmodifierade råvaror, bestrålade råvaror och azo-färgämnen. Procordias produkter är idag helt fria från samtliga av de uppräknade tillsatserna, förutom smakförstärkare i ett fåtal produkter. Detta är borttaget under 2009”.

Även det här är naturligtvis kalasbra. Men några år för sent.

En riktigt bra nyhet är att Axfood, som öppnar ny Willysbutik i Hemsta i Gävle på onsdag, har bestämt sig för att dissa EU-ekologiskt (som Scan valt att använda) och endast sälja KRAV-kontrollerat ekologiskt kött i sina butiker.

– Den viktigaste skillnaden mellan KRAV och EU-ekologiskt är djurskyddet. Där är kriterierna för KRAV betydligt mer långtgående än för EU-ekologiskt. För konsumenter som sätter värde på gott djurskydd är därför KRAV-märkt kött det bästa alternativet, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood i ett pressmeddelande.

Om Axfood endast tänker sälja svenskt ekologiskt kött framgår inte, men en ekologisk gris är väl gladare än en konventionell oavsett vilket land den bor i antar jag. Och eftersom svenska grisar generellt har det mindre dåligt än sina Europeiska kompisar kanske det är viktigare med KRAV-godkänd djurhållning i andra länder. Då kan åtminstone jag acceptera lite längre transporter.

I dag vet vi vilka vi ska skicka till EU-parlamentet i höst. Lite spännande tycker jag faktiskt att det är.

”...en ekologisk gris är väl gladare än en konventionell oavsett vilket land den bor i antar jag”