Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns det påskmusik?

Annons

I dag äter vi påskskinka som det vore en julskinka, vi dricker påskmust som det vore julmust, vi pyntar förvisso hemmet med ris och fjädrar i stället för grankvistar och stjärnor – men det känns som högtiderna snart går in i varandra.

Visst firar vi både jul och påsk som kristna högtider, men frågan är om det inte är mammon som ändå styr. Påsken beskrivs redan i andra Moseboken men då är det judarnas påsk som de firar till minne av Exodus, israelernas uttåg ur Egypten, medan de kristna firar påsk till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Där är uppståndelsen viktigast, de kristnas första fest.

När jag var ung så märktes det verkligen i samhället att Jesus dog på långfredagen. Då var allt stängt, tyst och det kändes som det gjorde skäl för namnet, för dagen var en evighet lång. Nu är det ett minne blott och precis som på julaftonen kommer inte bara kvällstidningarna ut, affärerna är öppna som vanligt.

Så nu sitter vi väl där och äter vår påsksill, tar vår påsksnaps och lyssnar på vår påskmusik.

Nej, vänta ett tag, där har vi något som skiljer sig! Medan skivaffärer nästan svämmar över av julskivor har vi aldrig sett till en ”Absolute Easter”, med käcka hits som... ja just det, vilka då? Finns det påskmusik?

Efter en liten lättare forskning så finner jag en del klassisk musik som Bachs ”Påskoratorium”, Rimsky-Korsakovs ”Rysk påskouvertyr” eller modernare kompositörer som Arvo Pärts

”Johannespassionen”. Om jag skulle ta ut svängarna lite så kanske några rekviem är hyllningar till Jesus död, men eftersom de flesta kompositörerna var djupt religiösa så släpper jag den tanken och väljer istället Haydns ”Jesu sju sista ord på korset.

Alltihop är givetvis fin musik men inget vi kan bygga en ”Absolute Easter” på. Patti Smith gjorde en skiva som hette ”Easter”, 13th Elevators en som hette ”Easter Everywhere”. Bra låtar med påsk i titeln finns förvisso, men jag tror det är mera av en slump än en hyllning till högtiden. Bra exempel är Blue Niles ”Easter Parade” och Associates ”Tell Me Easter On Friday”.

Då är låtar från filmer som Bing Crosbys ”Easter Parade” och Rosemary Clooneys Eggbert ”The Easter Egg” mera likt det jag vill kalla typisk påskmusik. I Sverige är det värre om man inte ska räkna Hasse & Tages ”Ägget är öst”,Galenskaparnas ”Ägg”, Dom Dummastes ”Jag är ett ägg” eller varför inte Cornelis klassiker ”Hönan Agda”. Men det kanske känns som äggstra dumt.

Glad påsk!

”Medan skivaffärer nästan svämmar över av julskivor har vi aldrig sett till en ”Absolute Easter”, med käcka hits som... ja just det, vilka då?”

PETER ALZÉN

Krönikör på GD Nöje

peter.alzn@telia.com