Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Finns rånaren på bild?

GÄVLE Under natten mot söndagen inträffade ytterligare ett taxirån i Gävleområdet. Denna gång drabbades Taxi Stor och Liten som utrustat alla bilar med övervakningskameror.
- Vi har skickat iväg kameran för att få fram bilder på gärningsmannen, säger Magnus Carlsson, taxibolagets vd.

Helgen har varit dyster för taxinäringen i Gävle. Under natten mot lördagen rånades en taxichaufför i Hedesunda under pistolhot. Ett dygn senare inträffar en liknande händelse i Stigslund i Gävle.
Vid 03.00-tiden letar fyra personer efter en taxibil vid Stortorget. Sällskapet utgörs av två kvinnor och två män i 20-30-årsåldern. De passerar tre bilar och kliver in i den fjärde. De uppger en adress i Stigslund och resan påbörjas.

När bilen svänger in på Tallåsvägen vill de att den ska stanna. Tre av passagerarna kliver ur medan den fjärde riktar ett föremål mot förarens tinning.
- I ögonvrån ser han att det är en pistol, säger Börje Hjelm, jourhavande förundersökningsledare vid Gävlepolisen.
Rånaren vill ha pengarna och bilderna från övervakningskameran. Chauffören förklarar att han inte kommer åt bilderna. Då nöjer sig gärningsmannen med pengarna, kliver ur bilen och försvinner från platsen tillsammans med de övriga i sällskapet.
Den drabbade chauffören blev ordentlig chockad av rånet. Under gårdagen fick han professionell hjälp för att hantera händelsen.

Polisen har gjort en teknisk undersökning för att säkra fingeravtryck och andra spår. På söndagskvällen hade inga misstänkta gärningsmän gripits.
- Det finns inga uppgifter på att dessa två taxirån har någonting med varandra att göra, även om tillvägagångssätten påminner om varandra, säger Börje Hjelm.
Hur stor hjälp polisen kan få av övervakningskameran är oklart. Bilderna har inte analyserats ännu.
- Vi har haft problem med mjukvaran i övervakningskamerorna. I vanliga fall ska vi kunna ta fram bilderna själva, men nu har vi skickat kameran till Uppsala och den måste kanske skickas vidare till Tyskland, säger Magnus Carlsson, vd för Taxi Stor och Liten.

Varje taxibil är försedd med en tydlig dekal som upplyser kunden om övervakningen. Taxibolagets vd som har hoppats att denna information ska avskräcka potentiella rånare är konfunderad.
- Bilarna har larmknapp, GPS och övervakningskameror. Nu måste vi sätta oss ner och fundera över vad mer vi kan göra. Förut har vi pratat om att chaufförerna ska deponera pengar på stationen under ett arbetspass. Men enligt polisen skulle det inte minska risken att drabbas speciellt mycket. För ett visst klientel är inte storleken på summan det viktigaste. De behöver snabba pengar och då spelar det ingen roll om de får 500 eller 5 000 kronor, säger Magnus Carlsson.

Erik Wikström
026-15 96 29
erik.wikstrom@gd.se