Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fint om liv och död i naturen

BOK: Barnboksförfattaren Lena Sjöberg från Sandviken är aktuell med "verser för människor och djur".

Trädgården må se lugn och stilla ut en sömnig sommardag, men för den som tittar närmare under blad och grenar finns stor dramatik.

När barnboksförfattaren och illustratören Lena Sjöberg från Sandviken (numera bosatt i Småland) på rimmad vers berättar om humlor som är nära att drunkna och höns som blir tagna av räven, visar hon att det finns mycket att berätta om i det som skulle kunna kallas det lilla livet.

Det är fina men vemodiga betraktelser. Sommaren hinner knappt blomma ut i hennes verser förrän den vissnar. De roliga och vackra illustrationerna till trots är det en naturskildring som inte blundar för naturens villkor.

Som när hon skriver om fjärilens korta liv, när dess vingar betraktas i en låda på museet:

”Sorgligt är det när man tänker

på det korta liv de fick.

Av den lätthet vingen skänker

blev ett fruset ögonblick.”

Verser för människor och djur, lyder undertiteln. Och det är verkligen en liten bok som sätter människan och djuret intill varandra och låter oss se djuret i människan och människan i djuret.

Så när vi har fått se frosten ta rabattens blommor och höken ta tuppen, blir det mänskliga liv som rinner ut från en sjuksäng på våning två också bara en del av naturens kretslopp.

”Under ett rabarberblad” är en rörande samling verser som lyckas med det mycket svåra – att med en enkel form berätta om livet så att det går rakt in i hjärtat.

LITTERATUR

Lena Sjöberg

"Under ett rabarberblad - verser för människor och djur"

(Rabén och Sjögren)

*

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här