
Fira lakritsens dag med goda muffins

Påsken börjar närma sig med stormsteg. Men först ska vi fira en annan högtidsdag. Lakritsens dag, nu på lördag, den 12 april.
Skämt åsido är det bara en i högen av alla dessa mer eller mindre påhittade dagar vi numera firar under året. Lakrits är verkligen en smaksak, antingen tycker man om det eller också inte. I vår lilla familj är det jag som står för lakritsätandet, dottern gillar inte alls detta godis, så det får jag behålla för mig själv.
I dessa muffins är det krossade lakritskarameller, och dessutom med en brytning av citronsaften och skalet från en citron. Med andra ord en riktig klassiker, lakrits och citron är verkligen gott ihop.
Men se upp så du inte har dina muffins inne i ugnen för länge, då blir de torra.
Tips och frågor mailar du till; helena.bjorklund@gd.se
-
Recept
Lakritsmuffins
12 muffins
2 ägg
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smält smör eller margarin
Rivet skal + pressad juice från 1 citron
Ca 20 hårda lakrits av typen ”turkisk peppar”
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt, rör sedan i de torra ingredienserna och det rivna skalet av citronen.
Krossa lakritskaramellerna grovt och rör ner dem i smeten, rör därefter ner det smälta smöret och pressad citron.
Klicka ut smeten i muffinsformar, som du placerat i ett muffinsbleck för finare form. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka tolv minuter. Var beredd på att lakritsen smälter och kan då kleta fast i formarna, men det går att peta loss.
Muffinsen går förstås bra att frysa.