Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 år senare blir det bröllopsfest!

/
  • De har varit gifta i 16 år. I dag förnyar Anna och Peter Hedberg sina äktenskapslöften i Böna ­kapell. Efteråt blir det fest för släkt och vänner
  • Då för 1995 när Peter och Anna Hedberg gifte sig första gången var det en snabb ceremoni i stadshuset utan släkt eller vänner. I dag blir det en kyrklig ceremoni

I dag ska Anna och Peter Hedberg gifta sig en gång till. De ska förnya sina äktenskapslöften i Böna kapell tillsammans med sina sex barn, släkt och vänner. Efter vigseln blir det stor fest.

Annons

Första gången var för 16 år sedan, en snabb borgerlig vigsel i stadshuset 1995. Det vara bara de två och två bröllopsvittnen som de inte kände. Efter vigseln åkte de nygifta på en resa till Åland.

– Det var en praktisk grej, säger Anna Hedberg. Vi ville slippa förhören när man får barn och få en säkerhet om det skulle hända nån av oss något.

I dag ska det bli helt annorlunda. Själva ceremonin är som en vanlig kyrklig vigsel med undantag för att de inte säger ja en gång till. De får ta av sig sina ringar som prästen tar, välsignar och ber för. Det blir ingångsmusik och psalmer som de valt. En kompis till Anna ska sjunga under ceremonin.

– Vi lovar varandra evig trohet till döden skiljer oss åt, säger Anna.

Efter vigseln blir det stor fest på Hästmuren för de cirka 50 gästerna. Festen ordnar de själva med hjälp av bland andra Annas syster och familjens äldsta döttrar.

Vad tyckte då släkt och vänner om att bli bjudna på bröllop, ni som redan är gifta?

– Alla tyckte att det var roligt, säger Anna. Flickorna undrade om vi skulle få barn igen.

De berättar att den enda som tyckte det var lite konstigt först var Annas mammas faster Tyra som är 93 år. Men när hon hörde att hon kunde få sova över i Hästmuren var hon nöjd och förklarade att hon skulle ta med lakan.

– Barnen har ofta frågat hur det var när vi gifte oss, säger Peter Hedberg. Men då knäppte vi inte några kort och vi hade ingen kamera när vi åkte till Åland. Det finns inga bilder.

Men nu ska det bli annorlunda. Den här gången finns det gott om kameror som ska användas.

Det ska inte bli något stort och märkvärdigt bröllop, förklarar Anna och Peter. Hon ska ha en lång cremefärgad klänning och han mörk kostym. Brudbuketten plockar Anna själv – liljekonvaljer med ett vackert band omkring. Dagen efter bröllopet åker de ”omgifta” till Tällberg. Den här gången får kameran följa med.

Mer läsning

Annons