Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 är ingen ålder för en hovmästare

/
  • Berndt Erlandsson är en välkänd profil i Gävles restaurangvärld. I dag fyller han 75 år och tycker fortfarande att det är lika roligt att jobba.

Berndt Erlandsson, barmästare, hovmästare, livsnjutare. Dagens 75-åring jobbar fortfarande för fullt och har inga planer på att sluta.

Annons

Berndt Erlandsson möter upp solbränd och glad efter en vecka på Sicilien. Nu är han tillbaka i vardagen vilket betyder jobb på travrestaurangen i stort sett dagligdags. Där är han hovmästare med stenkoll på sin avdelning. En och annan drink blandar han till sina gäster, men det är öl eller vin som är de vanligaste beställningarna.

Berndt har 23 år bakom sig i baren på anrika CH. Där hamnade han 1970 som bartender efter en sommar i Visby. Tanken var att stanna över vintern, men så blev det inte.

– Det var en mycket rolig tid, säger han, den bästa i mitt liv. Det var något visst med CH. Där fanns klass, respekt, service och ordning och reda.

Innan Berndt slog sig ner i Gävle hade han också jobbat i bland annat Malmö, Spanien och Storlien.

Men restauranglivet började redan 1958. Berndt som var uppvuxen i Värmland hade gjort lumpen i Stockholm och fick efter det jobb som servitörselev.

– Smörgåsnisse brukar det kallas, säger han. Jag var lägst av alla i rang på Cecil som låg på Biblioteksgatan.

Som smörgåsnisse fick han torka rent ketchup- och HP-såsflaskorna och gå bredvid en utbildad servitör. Han berättar att han sedan fick träna på att servera de ”finaste” i personalen – husfrun, hovmästaren, köksmästaren och lagermästaren. Det var viktigt med titlar på den tiden.

– Var jag duktig kunde jag få dricks av servitören jag gick med.

Efter åren som elev hamnade Berndt direkt på Foresta på Lidingö. Där fanns helikopterplatta och prominenta gäster flögs in direkt från Bromma. Det här var före Arlandas tid.

– Jag minns att Eartha Kitt kom till hotellet och jag hoppades så att hon skulle äta i restaurangen, säger han.

Från att ha jobbat som servitör gled Berndt över till att jobba bakom bardisken. Ett tag hade han 200 drinkar i huvudet och han berättar snabbt hur man gör en klassisk Old Fashioned med kanadensisk whiskey, soda och en sockerbit indränkt i Angostura bitter. De gamla drinkarna är inte så vanliga i dag. Nu är det mer olika sourzes, fruktlikörer som gäller i barerna.

Många ungdomar väljer att gå en bartenderutbildning på ett antal veckor. Berndt gick den långa vägen, säger han själv.

– Det var mycket strängare förr. Det fanns ingen speciell utbildning utan jag lärde mig hela tiden. Sedan fick jag avlägga prov för Sveriges bartenders gille där de flesta bartendrar är med.

Efter sina 23 år på CH lockades Berndt över till Gävletravet och restaurangen. Han försökte faktiskt byta restaurangvärlden mot ett mera åtta till fem-jobb, men det gick inget vidare.

– Jag försökte bli säljare och jobbade i två månader. Men det gick inte, jag måste tillbaka.

Han säger att jobbet och framförallt arbetstiderna nog är orsaken till att han aldrig bildat familj. Det var inte så lätt att ha ett fungerande förhållande när han sällan kom hem före tre på nätterna. Han liknar yrket vid ett kall, något det är svårt att komma ur. Det är fortfarande lika trevligt att åka till jobbet även om det inte blir fullt lika sena kvällar.

– Jag trivs och jag är tacksam över att jag får jobba, säger Berndt som lovar att hålla på åtminstone nästa år.

I stället för familj är det vännerna som fått ta stor plats i livet och i dag på födelsedagen tar han med sig några av dem på en resa över dagen. Ett lagom sätt att fira sin 75-årsdag.

Mer läsning

Annons