Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders har fortfarande barnjour

/
  • Anders W Jonsson dagpendlar mellan riksdagshuset och gården i Vinnersjö. Att komma hem är avkoppling, även om det kan innebära telefonmöten på kvällarna. Men mer än en mandatperiod i riksdagen blir det nog inte.
  • I sin yrkesroll som överläkare på barnkliniken. 2001.

Han tycker om att möta människor, för det ger energi. Därför var inte arbetet som sakkunnig på stadsrådsberedningen helt perfekt.

Annons

– Där skulle jag vara mellan åtta och fem och sköta förhandlingar, men jag fick vara lite frifräsare. Men fyra år räcker.

Inför riksdagsvalet i höstas fanns två möjligheter. Antingen att gå tillbaka till tjänsten som överläkare på barnkliniken eller att försöka bli invald i riksdagen. Det blev det sistnämnda och Gävle sjukhus får vänta fram till 2014.

Fast ändå inte. En helg i månaden har han barnjour på sjukhuset för att inte tappa kontakten med yrket. När politikertiden är över vill han tillbaka till barnkliniken.

– Om jag skulle vara borta helt under flera år skulle jag aldrig våga ta på mig joursökaren. Det är ett stort ansvar.

Anders W Jonsson dagpendlar mellan Vinnersjö och Stockholm. Oftast med tåg.

– Det är tre timmars ren arbetstid. Jag har årskort och åker första klass. Där håller folk tyst.

Övernattningsrummet i riksdagshuset utnyttjas sparsamt. Han vill hem varje kväll och därför väljs en mängd aktiviteter bort. Som riksdagsledamot går det att göra väldigt lite eller näst intill arbeta ihjäl sig. Anders W Jonson har löst gränsdragningen genom att fokusera på vissa frågor. Det är också därför han vill fortsätta med jourhelgerna.

– När det blir politik sju dagar i veckan, då tycker jag att det är jobbigt. Ett tolvtimmarspass på sjukhuset blir faktiskt avkoppling då.

Visst blir han igenkänd som politiker även i mötet med patienter och reaktionerna är övervägande positiva.

– Nio av tio säger att ”vad kul, det är någon i riksdagen som fortfarande jobbar”. Bilden är ju annars att vi tappat kontakten med verkligheten.

Avkoppling är också ridningen. Varje fredag är en ridlektion inbokad på Valbo Fältrittklubb och den har hög prioritet. Han började rida för fyra, fem år sedan. Hustrun hade ridit mycket tidigare och bägge döttrarna började.

– Första ridlektionen var skräck. Jag hade ju varit med döttrarna och dom lyftes upp på hästarna. Till oss sade de: Hoppa upp på hästen. Jag tittade och tänkte; Hoppa upp? På den?

Men skräcken förvandlades snart till passion och hemma på gården finns två hästar. Ridlektionen beskriver han som 50 minuter ren hårdkörning.

– Jag är helt slut och det går inte att tänka på något annat. Sedan är det roligt att kunna göra det med hela familjen.

I morgon, på midsommarafton, fyller han 50 år. Det firas med familjemiddag på söndag och en lunchmottagning i riksdagshuset på tisdag. För på själva födelsedagen är det midsommarfirande som gäller.

– Midsommar firas stort i byn och jag hoppas att det är många som kommer. De får väl säga grattis om de vill.

När det blir politik sju dagar i veckan, då tycker jag att det är jobbigt.

Mer läsning

Annons