Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en virvelvind från Vuollerim

/
  • Så var vi vana att se honom. ”Lappen” Nordqvist fotograferad som matchhjälte i SIF-tröjan.
  • Här avtackas ”Lappen” Nordqvist efter sin sista match i SIF-tröjan i oktober 1993. Dåvarande ordföranden Folke Ledin applåderar honom för hans insatser i föreningen.
  • En målspottare som kopplar av. I dag fyller Sven-Olof ”Lappen” Nordqvist 50 år och kan summera en lång fotbollskarriär där tiden i Sandvikens IF var höjdpunkten.

”Virvelvinden från Vuollerim” är det många som känner till, gamle hockey­stjärnan Lars-Göran Nilsson ni vet.

Annons

Men det finns en till virvelvind från samma norrländska ort. För sådan var även dennes spelstil, fast i fotboll. Sven-Olof ”Lappen” Nordqvist tillhör Sandvikens IF:s nyttigaste och mest produktive spelare i modern tid.

Till säsongen 1984 värvades han som målspottare från Harads, ett division III-lag på en liten ort mellan Vuollerim och Boden med 1 500 invånare. Det kom 700-800 till matcherna! Många för att se Sven-Olof göra mål och ryktet om hans förmåga spred sig till Sandviken, där han också blev en publikfavorit.

– Jag minns inte den exakta siffran, men jag gjorde över 100 seriemål och 15-20 till i cupsammanhang. Vad jag förstår är det bara gamle ”Danskdödaren” som gjort fler mål för föreningen genom tiderna. Det är jag naturligtvis lite stolt över, säger ”Lappen”

Bertil Ericsson sköt 132 mål på 211 allsvenska matcher i SIF åren 1933-44. I högsta serien fick ”Lappen” aldrig spela även om det var nära att han skrev på för AIK för 21 år sen.

– Jag och Jocke Carlsson fick provspela för Solnaklubben, kanske för att vi imponerade i en cupmatch när SIF slog AIK med 4-2, och faktiskt avgjorde jag en match för ”Gnaget” mot Sirius, berättar ”Lappen”. Synd att chansen kom något sent, jag var 29 år och värvningen gick i stöpet.

Även Luleå (där hängde det på att frugan inte kunde ordnas jobb) och Kiruna ryckte i den målglade forwarden. Men familjen Nordqvist blev kvar i Sandviken och det har pappa Sven-Olof aldrig ångrat.

– Nej, vi har trivts jättebra och själv har jag fått många vänner tack vare fotbollen i olika klubbar. Till SIF kom jag precis i skarven för ett generationsbyte. Jag hann i alla fall spela med stjärnor i tidiga 1980-talsupplagan, som P-G Nordahl, Tomas Gunnarsson, Ola Andersson, Ove Lindberg och många fler. Sen kom det successivt in nya gubbar.

Kan du nämna någon som du hade speciell glädje av i din roll som avslutare?

– Det fanns ju flera, men Thomas Wennberg gillade jag att spela med. han var både en grovjobbare och en skicklig framspelare. Anders Rollén var också en tekniker som betydde en hel del den tid han var med i SIF.

Efter tio säsonger i den rödvita dressen valde ”Lappen” att sluta hösten 1993. I stället varvade han ner i Storvik, som både spelare och tränare i många säsonger. barnen var små och han fick mer tid för familjeliv. Samtidigt blev han mer och mer intresserad för tränarrollen, där han nu är hart när fullt utbildad, och även för styrelsearbete.

Ja, vilken tränare har betytt mest för dig bland dem du själv haft som spelare?

– Har många att välja på, men Tore Lennartsson gillade jag skarpt. Även Thomas Nordahl och Rolf Käck bör jag också nämna.

Efter tre år som tränare i Uppland, Ullfors och Rex, har ”Lappen” nu hand om Ockelbo IF, topplag i femman.

– Vi har Högbo borta på söndag, så det stör inte mitt firande, säger ”Lappen”.

Han vet att uppvaktningen blir stor och har därför anslagit två dagar, den första med alla kompisar och den andra kvällen med närstående.

– Vi har stor släkt, både frugan och jag så jag har hyrt samlingslokalen på Vallhovsskolan, berättar han. Jag trivs verkligen där med jobbet med barnen, både i klassrummen och som fritidsledare på eftermiddagarna.

Dina egna pojkar då, ska dom också viga sitt liv åt fotbollen?

– Nej, så blir det nog inte. Den äldste satsar på skotercross och den yngre är mest intresserad av innebandy.

Till sist, ha det så trevligt då på födelsedagen!

– Tack så hjärtligt!

Jag hann i alla fall spela med stjärnor i tidiga 1980-talsupplagan, som P-G Nordahl, Tomas Gunnarsson, Ola Andersson, Ove Lindberg och många fler.

Mer läsning

Annons