Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta är en riktig tävlingsmänniska

/
  • Birgitta Pettersson är tävlingsmänniska som vill nå bra resultat. Både i löparspåret och som förvaltningschef.

Birgitta Pettersson är tävlingsmänniska. Att nå bra resultat triggar henne, så då är det kanske inte så konstigt att det blev skolledartjänster efter lärarutbildningen. Först i Tierp, sedan i Gävle.

Annons

Hon är utbildad gymnasielärare i idrott, samhällskunskap och matematik, men har bara undervisat i det sistnämnda.

I höstas blev hon förvaltningschef för Utbildning och Arbete, som ansvarar för gymnasieskolor, vuxenutbildning och arbetsmarknadsenheten. Då hade hon varit rektor i sex år på Polhemsskolan.

– Det blev en väldigt stor omställning. Det är så tyst här. Om jag öppnade dörren till kontoret på Polhem så hörde jag bruset från ljusgården och eleverna.

Birgitta Petterson tycker om att fånga tillfället i flykten. När möjligheten dyker upp, så tar hon den. Som med förvaltningschefstjänsten, som hon sökte trots att rektorstjänsten passade henne som hand i handske.

– Färdig var jag inte, men det var inte heller fel att lämna Polhem. En sådan här tjänst annonseras inte ut varje år.

Under de första månaderna har hon ägnat mycket tid åt att besöka olika verksamheter. Förvaltningen ska ansvara för Gävles kompetensförsörjning. Samtidigt förändras hela gymnasieskolan och vuxenutbildningen är beroende av statliga anslag.

Birgitta Pettersson tror att det finns stora möjligheter till mer samverkan mellan Komvux och gymnasieskolan nu när elevkullarna minskar under några år. Gymnasiet har både lokaler, utrustning och lärare.

– Tidigare har vi inte kunnat ta emot vuxeneleverna. Det har varit fullt i gymnasieskolan.

Fritiden ägnas åt idrott. Hon har sprungit Lidingöloppets 15-kilometersklass flera gånger och räknades då bland de 100 bästa.

I avtackningspresent från Polhemsskolan fick hon en riktig utmaning.

– Jag fick en start i Gävle halvmaraton och veteran-SM. Så långt har jag aldrig sprungit, det är milen som är min distans.

Sedan drygt två år tävlingsdansar hon också.

– Jag är med i Gävle Rockin’ and Rollin Club och de har en tävlingsgrupp. På den vägen är det, säger hon och skrattar.

Det finns flera likheter mellan dansen och chefsjobbet. Båda kräver förmåga att tänka på flera saker samtidigt och det passar Birgitta Pettersson. Hon tycker om komplexa problem.

50-årsdagen kommer hon att fira med familjen. Senare blir det en resa till New York och i maj blir det fest.

– Alla pratar om att fylla 50 så det känns som att jag måste göra något, säger hon.

Mer läsning

Annons