Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Catharina gillar att röra på sig

/
  • Catharina Almlöf fortsätter att hjälpa gästrikar med konsumentfrågor även efter 65-årsdagen.
  • 1992 återkom Catharina Almlöf till Gävle för att bli chef för det nyrenoverade Strömbadet.

Även om Catharina Almlöf fått inbjudan till pensionärsföreningar inför födelsedagen fortsätter hon att sitta bakom konsumentvägledarnas disk på stadsbiblioteket ett år till.

Annons

– Jag är pigg och frisk och tycker fortfarande att det är roligt.

Att hon, simentusiast och badhuschef som valt vatten både som yrke och fritid, hamnade här är en slump. Efter ett år som chef för det nybyggda Fjärran höjder skar det sig och, eftersom hon tycker om böcker, fick hon börja på biblioteket, först som biblioteksassistent och sedan som konsumentvägledare. Inget ont som inte har något gott med sig konstaterar hon.

– Det är ett otroligt roligt jobb. Man lär sig något nytt varje dag. Och det man gör gör skillnad för människor. Det är därför jag håller på med simningen och livräddningen också.

Hon var ett sjukligt barn och lärde sig simma först som nio-tioåring. Då följde hon, utan att de visste om det hemma, med en kompis i Gävle simsällskap, men tordes först inte berätta om simningen när lungröntgen sedan visade stora förbättringar.

Hon blev frisk, började tävlingssimma och även om hon slutade med det så småningom lämnade hon inte vattnet utan utbildade sig till badmästare. Jobbet förde henne sedan till Borlänge och Skövde innan hon efter skilsmässan återvände till Gävle och jobbet som chef för det nyrenoverade Strömbadet.

Efter tävlingssimmandet simmar hon inte särskilt ofta. Badar hon ska vattnet vara varmt, lagom att ligga och guppa i. Men simkunskap brinner hon fortfarande för och är sedan många år ordförande i Livräddningssällskapets Gävleborgsdistrikt. Många simlärare har under åren fått sin utbildning av henne och en gång i veckan lär hon vuxna att simma på Fjärran höjder.

– Varje fredag efter jobbet går jag direkt till badet och kör simskola för vuxna och är inte hemma förrän nio. Det är jätteroligt!

Även om hon inte motionssimmar gillar hon att röra på sig, numera med ryggympa, yoga och promenader. Tidigare sprang hon. I Skövde satsade hon och en arbetskamrat på Billingebragden några år, 17 kilometer löpning, sju-åtta mil på cykel och 400 meter simning. Nu har sonen tagit över triathlonstafettpinnen och båda barnen är också simlärare.

Men lika gärna som hon är ute på långpromenad sitter hon i soffan med en bra bok eller slår sig ner vid en god middag. Reser gör hon också gärna. I februari väntar Koh Lanta i Thailand, där hon varit tidigare, och Barcelona återser hon gärna. Både nära och längre bort finns mycket att upptäcka tycker hon.

Som 18-åring var hon au pair i London.

– Jag har inte varit där sedan dess så jag funderar på att åka dit igen.

Mer läsning

Annons