Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En politiker med många intressen

/
  • Hans Backman ser England som ett andra hemland och Liverpool som en andra hemstad. The Beatles och fotbollslaget Liverpool FC ligger honom varmt om hjärtat.

Hans Backman. Riksdagsledamot med fullspäckad kalender. Utöver politiken är det familjen, idrotten och musiken som upptar hans tid. I dag fyller han 50 år och firar hemma i Hofors.

Annons

Ständigt upptagen men nästan alltid tillgänglig, så kan en kort sammanfattning av Hans Backman låta ur en reporters perspektiv. Man kan fråga sig om han har tid att fylla år, med tanke på mängden engagemang inom olika områden. Men det har han, försäkrar han, och födelsedagen firas med öppet hus hemma i villan vid Hammardammen i Hofors.

Fotbollen och favoritlagen Liverpool och Hofors AIF tar mycket av Hans Backmans fritid. Han är lagledare för ett av Hofors AIF:s flicklag – där dottern Maria spelar – och för Hofors AIF:s damlag.

Han ser alla matcher Liverpool spelar och många av dem har han sett på plats på hemmaarenan Anfield Road i Liverpool. Men vanligtvis följer han laget på tv. Mycket tid tar även hans intresse för pop- och rockmusik och även där finns en tydlig koppling till Liverpool, nämligen Beatles och den stora favoritartisten George Harrison.

Musikintresset har han haft med sig sedan ungdomen då han som en del av modskulturen körde omkring på en vespa i Stockholm och lyssnade på band som Jam, Rolling Stones, Kinks, Beatles, The Smiths och Oasis.

Han gör regelbundna resor till England.

– Liverpool har blivit som en andra hemstad och England som ett andra hemland för mig, säger han.

Lyckligtvis delar familjen hans intressen, i alla fall idrottsintresset. Hustrun Charlotta tränar det flicklag i Hofors AIF där den andra dottern, Hanna, spelar. Men det kräver ändå en hel del av precisionsrik planering att få ihop vardagen, berättar han. Hans Backman har ju även ett engagemang i lokalpolitiken i Hofors, där han sitter i kommunfullmäktige.

– Man blir duktig på att pussla med kalendern. Dessutom kan man med datorns hjälp göra mycket jobb på distans också, säger han.

Den här veckan har varit en så kallad plenifri vecka i riksdagen. Det innebär att ledamöterna har kunnat passa på att jobba ute i sina valkretsar. I Hans Backmans fall är det Gävleborg som är valkretsen, och har så varit sedan han kom in i riksdagen 2002.

Han har också varit sitt parti Folkpartiet trogen sedan han gav sig in i politiken i början på 1990-talet. Han gick grundligt tillväga när han under gymnasietiden skulle välja parti.

– Jag gick igenom partiprogrammen och fastnade för Folkpartiet. Maximal frihet för individen kombinerat med sunt förnuft och ett skyddsnät för dem som behöver det, säger han.

Med tiden tog politiken allt mer plats i livet och i mitten av 1990-talet lämnade han Stockholm för Gästrikland. Skälet var dock inte politiken utan en flickvän.

Just den relationen blev kortvarig men han stannade i Gästrikland.

– Orsaken till att jag blev kvar här var att jag trivdes så bra och kom så bra in i folkpartigänget i Gävleborg, vilket också ledde till att jag i folkpartisammanhang träffade min nuvarande fru Charlotta 1999, berättar han.

Hans Backman är uppvuxen i Tyresö utanför Stockholm och även Charlotta Backman är stockholmare. Men några planer på att återvända till Stockholm finns inte.

– Vi är väldigt rotade i Hofors nu, säger han.

Mer läsning

Annons