Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanfar för en musikalisk jubilar

/
  • En ny klenod. Liondub-medlemmen Ralph Benton blåser numera i en grön plasttrombon.
  • Ralph Benton har en namne i USA. Men han spelar trash metal.

I dag fyller Ulf Elfving 70 år och denne briljante radioprofil lär säkert få en betydligt större uppvaktning än Ralph Benton i Gävle, som nöjer sig med att fylla 40.

Annons

Ändå är om den sistnämnde detta ska handla. Och faktum är att han haft gemensamma intressen med Mr Svensktoppen.

På 90-talet låg nämligen Bentons dåvarande band Kadesch Kadeng på listan med tre låtar: ”Om du är som jag är du inget för mig”, ”Torsdagmorgon” och ”Pojkar”. Särskilt den sistnämnda dängan från hösten 1998 blev något av en hit med flera veckor på listan.

– Det var en kul grej som inträffade i samma veva som jag och Lennart Wastesson anslöt oss till reggaebandet Liondub som hade bildats ett par år tidigare, berättar Ralph. Och vi är ju fortfarande i farten trots att vi haft ett turbulent år då några medlemmar lämnat bandet. Fast de nya som kommit in har givit oss ”gamlingar” en nytändning. Både basisten Rasmus Diamant och min arbetskamrat, trumpetaren Leif Fernqvist, en duo som också spelar i Sandviken Big Band, har blivit ett lyft och hjälpt oss komma tillbaka i den ljudbild vi hade tidigare.

Ralph Benton spelar dragbasun och har införskaffat sig ett ovanligt lättburet instrument som han är mäkta stolt över, nämligen en grön trombon i plast. Det ska låta minst lika bra som hans tidigare bleckblåsfavorit.

Vad har ni på gång i Liondub?

– Vi jobbar med nyskrivet material som småning ska leda till utgivningen av ett nytt album, berättar Ralph. Året 2012 är början till en sorts nystart för gruppen även om sorgen efter vår gode vän, musiker och producent i reggaebranschen, Tom ”Internal Dread” Hofwander, som omkom i en märklig bussolycka, varit tung att bära.

Dödsfallet inträffade kort tid före Liondubs spelning som första band på reggaefestivalen i Furuvik, men gruppen bestämde sig trots allt för att genomföra konserten. Nu är det väl mycket som talar för att det blir en tradition att regionens bästa reggaeband blir en tradition i festivalen. Ralph Benton hoppas att blir så.

– Det var givetvis en häftig upplevelse, att få gå ut först i det starka fältet i augusti, berättar Ralph. Nästa gig blir hemma i Gävle den 28 december då vi är bokade på O'Learys. Senast vi var där blev det ett härligt tryck i den fullpackade restaurangen.

Ralph påstår sig vara den minst reggaeskolade i Liondub, även om han med tiden vuxit in i genren. ”Inom reggaen är det ju helt okej om musikernas hår börjar bli grått, det är en spelstil att åldras med”, säger han och skrattar.

Namnet Benton har han fått via sin far, som är engelsman men kom till Sverige redan 1970. Två år senare föddes sonen på lasarettet i Sundsvall. Familjen flyttade till Gävle när Ralph var fem år och via grundskolan, Vasaskolans gymnasium pluggade han till grundskolelärare. Åren 1996-98 tjänstgjorde han på dåvarande Söderskolan och Stigslundsskolan innan så jobbet på Sandvik lockade ännu mera.

– Som så många andra odlades mitt musikintresse på Helges i Andersberg där jag faktiskt var med och spelade in en skiva som 14-åring, berättar Ralh. Titeln var om jag minns rätt ”Boys and Girls”. Jag var med i olika skaband och kom sen med i en grupp som hette Twang.

– Trombonister är eftersökta, ofta som gäster på skivinspelningar och vissa livekonserter. Det är kul när andra band hör av sig och vill ha litet blåsförstärkning, men i Liondub har jag varit fast medlem sen 1998. Förutom spelandet sköter jag en hel del administrativa saker, hemsidan, bokningar med mera.

På fritiden, utöver musiken, är han med och stöttar IK Sätras hockeyverksamhet där dottern Amelia spelar i flicklaget för 12-åringar. Det innebär också att emellanåt sälja korv, godis och kaffe i samband med Brynäs elitseriematcher för att bättra på ekonomin.

– Gillar idott. Själv spelade jag basket på lägre nivå som ung, först i KFUM och sedan i specialklubben i Gävle.

Ha en kul 40-årsdag då och grattis!

– Tack, fest får det väl bli längre fram eftersom födelsedagen ligger mitt i veckan.

Mer läsning

Annons