Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För Madelene är 50 bara en siffra

Madelene Wadelius: Världen är digital och det gäller i högsta grad för dagens jubilar som arbetar som digital marknadsföringskonsult. I dag firar hon sin 50-årsdag.

Annons

Från Hawaii via Paris, Florida och London till lägenhet på Brynäs och numera också en på Cypern.

Madelene Wadelius lever ett aktivt liv med det egna företaget WSI webanalys alltid i första rummet. Är alltid uppkopplad men tycks ha distans till sitt arbete. Några 40-timmarsveckor handlar det inte om, minst 50 och alltid några timmars jobb på helgen.

Redan som 17-åring åkte hon till USA för att jobba som aupair i San Fransisco. Då hade hon klarat av den tvååriga gymnasieutbildningen på Borgis. Sedan har det rullat på. Vid sekelskiftet bestämde hon sig för att förverkliga några livsdrömmar.

– Jag flyttade till Hawaii för att lära mig dyka och simma med delfiner. Sedan jobbade jag som volontär med valforskning, berättar hon.

Samtidigt pluggade Madelene och tog en universitetsexamen i marknadsföring. Hon blev kvar i två och ett halvt år på Hawaii. Men efter elfte september blev det mycket svårare att få ett jobb som ickeamerikan.

– Jag fick inte det jobb jag letade efter, så jag åkte hem och blev arbetslös.

Men det varade inte så länge. Hon skaffade sig en undersköterskeutbildning för att ha något att falla tillbaka på och jobbade både med dementa och som mentalvårdare. Samtidigt renoverade hon sin lägenhet i Stockholm och gjorde det mesta av jobbet själv. Sedan bestämde hon sig för att starta eget företag. Nu bor hon i Gävle och trivs.

– Jag bor gärna här och det är lätt att pendla. Det är fem minuter till Centralen och jag kan jobba på tåget. Stockholm är superstressigt, säger Madelene.

Företaget är ett världsomspännande marknadsföringsbolag med 2 000 kontor i 87 länder. Madelene driver företaget på franchisebasis i huvudsak från kontoret på Alderholmen men har också ett litet kontor i Stockholm där en kollega jobbar. I korthet handlar det om att hjälpa företag med marknadsföring på nätet. Inom de sociala medierna finns många nya typer av jobb.

I Gävle är Madelene aktiv inom Alderholmens företagarförening där hon är ordförande. Föreningen har funnits i fem år och växer hela tiden. Allt fler småföretag etablerar sig i magasinen och de andra gamla byggnaderna. WSI webanalys finns på andra våningen i ett hus på Drottninggatan mellan Gevalia och brandstationen. En gång hade Shell bensinmack i gatuplanet och kontor i huset.

Föreningen samarbetar med Brynäs företagarförening och har också ett samarbete med gymnasieskolan Thorén Business som ju är grannar.

– Vi hade en mässa tillsammans i mars och hoppas på en ny till våren. Det är verkligen ett roligt samarbete och vi har haft praktikanter därifrån.

Digital marknadsföring betyder väl ständig uppkoppling?

– Jag försöker vara disciplinerad, stänger av telefonen och planerar hur lång tid jag ska spendera på olika saker, till exempel facebook. Fördelen är att jag kan jobba var som helst.

Hon säger att hennes företag är en livsstil. Hon har ett stort och utbrett nätverk som är till stor hjälp.

Hur ser livet ut om tio år?

– Jag tror att jag jobbar mer från Cypern då, att jag har mer tid där nere. Företaget är utvecklat och jag har säkert anställt någon eller några.

Någon långresa för att hålla dykkunskaperna levande och en eller annan avstickare till svenska fjällen vill Madelene planera in. Den tid som blir över när jobbet tagit sitt lägger hon gärna på musik, böcker och en och annan film.

Att fylla 50 är inga problem.

– Ålder är bara en siffra. Jag har uppfyllt många av mina drömmar.

Mer läsning

Annons