Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart hos hundraåringen

/
  • Forsbacka skola fyller hundra år. Se fler bilder i bildspelet här nedanför!
  • Cecilia Waiysak-Hedenström, Julia Fagerlind, Kajsa Holmgren och Alva Eriksson leker på skolgården.
  • Alla barn på skolan har fått jobba med hur det var att gå i skolan förr i tiden. Bland annat har ettorna gjort dockor av vedträn, något som var vanligt då.
  • Kim Magnusson, Edit Hillman och Klara Löf ser fram emot tårtkalaset i dag.
  • De gamla fönstren med ­djupa fönsterbänkar fick vara kvar när skolan rustades 1992.
  • På väg mot mellanmål i källarvåningen på Småskolan. Regina Nyström, fritidspedagog, går ner med några av barnen i ettan.

100 år är en imponerande ålder även för en skola. Beslutet att bygga skolan togs av kyrkostämman 1910 och samtidigt reserverade man 85 000 kronor till bygget. Det fanns redan en skola i Forsbacka byggd 1898, men den räckte inte till. Den nya skolan fick fyra klassrum i bottenvåningen och bostäder för lärarna på övervåningen.

Annons

De flesta Forsbackabor har gått på skolan och ofta i flera generationer. Lärarna berättar att det inte är ovanligt att de haft föräldrarna till de barn som går på skolan i dag.

I slutet av 1980-talet var det nära att skolan las ner. Byggnaden var i dåligt skick och kommunen hade länge diskuterat baracker som ett alternativ.

Men föräldrarna protesterade och tillsammans med att skolbarnomsorgen, det vill säga fritids, skulle integreras i skolan gav det resultat. Skolan skulle användas.

En arkitekt kopplades in och ett varsamt arbete med att restaurera huset startade 1992.

– Arkitekten var väldigt förtjust, berättar Regina Nyström som jobbar som fritidspedagog på skolan. Han bevarade dörrar och fönster och plockade fram originalfärgerna.

Regina Nyström har själv gått på Forsbacka skola och jobbar där sedan drygt 20 år. Hon berättar att personalen fick vara med i planeringen och önska hur det skulle bli. Själv ritade hon in en keramikugn och den finns fortfarande på plats. Där har barnen nyligen bränt höstlöv i keramik.

– Men arkitekten skaffade dyra möbler också, säger hon. Det gjorde att pengarna inte räckte till att göra något åt skolgården.

Under hela jubileumsåret har barn och lärare jobbat med skolans 100 år. ”Från vaggan till graven” heter en utställning i bruksmuseet som skildrar livet för 100 år sedan och hur det sedan utvecklats. Den utställningen har alla barn sett, guidade av Regina Nyström som kan berätta det mesta om både skolan och Forsbacka bruk.

– Sexåringarna gick hem och berättade om allt de sett och ettorna var helt begeistrade, berättar Regina.

Häromdagen kom två äldre damer, Daris Boox och Vivi Mattsson, och berättade för barnen hur det var i skolan när de gick där. Det faktum att det då fanns utedass där det i dag är parkering fascinerade barnen väldigt.

I dag är det dagen alla väntat på, i dag ska skolans 100 år firas ordentligt. Rektor Eva Lantz kommer och håller tal och alla bjuds på tårta. På eftermiddagen är det öppet hus för den som vill se utställningen. Den som vill får gärna vara klädd så som man såg ut för 100 år sedan.

Det tänker Elin Larsson och Denis Andersson vara, men de vet inte riktigt hur.

Elin berättar att om man var en rik flicka hade man vit klänning och svarta strumpor och fröken hade lång svart kjol och rosett i halsen på sin blus. Det har barnen lärt sig från Madicken.

– Vi lärare ska klä ut oss, säger Regina Nyström, som bland annat hittat en hatt på skolans vind som passar.

Lotta Hildingsson

Mer läsning

Annons