Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunnar vill inte lägga sig i

/
  • Rådhusesplanaden är en riktig pärla. För länge sedan kom en motion om att vi skulle bygga ett café på Rådhustorget, men det lyckades vi stoppa, säger Gunnar Lidfeldt, Gävles förre stadsarkitekt.
  • Förra året gjorde Gunnar Lidfeldt sin sista Stadsvandring. Nu tycker han det räcker.
  • Gunnar Lidfeldt anno 1995, vid en skiss av Konserthuset.

Var är Gävle som allra finast? Kanske i Rådhusesplanaden, tycker Gunnar Lidfeldt, Gävles förre stadsarkitekt, som fyller 75 år i dag.

Annons

– Rådhusesplanaden är en riktig pärla, med sina fina byggnader, Rådhuset, Teatern och fontänerna. Jag hoppas att man förstår att ta vara på den, säger han.

– Jag tycker om Stortorget också, nu efter ombyggnaden. Det fungerar som ett folktorg för kommers och jippon. Men ända sedan antiken har man vetat att det behövs olika sorters torg i en stad. Rådhustorget passar bättre för mer högtidliga tillställningar.

Med över trettio år på stadsarkitektkontoret i Gävle bakom sig har Gunnar Lidfeldt själv gjort stort avtryck i Gävle, även om han inte som forna tiders stadsarkitekter ritat några monumentala hus i stan. Men allt blev inte som han tänkte sig.

En av ambitionerna när han tillträdde som stadsarkitekt 1990 var att försöka ge Gävle vackrare infarter. Men det var svårare än han trodde.

– Som jag jobbade med det, utan att lyckas. Det är nästan värst när man kommer med tåg. Vad är det man ser? Trista industribyggnader, illa skötta tomter, skräpiga områden. Men det visade sig vara väldigt svårt att göra något åt, säger han.

Bilisterna möter ett något prydligare Gävle, tycker Gunnar Lidfeldt, trots att det är svårt att styra hur de köpcentra som växer upp vid infarterna ser ut.

– Det handlar om oerhört starka krafter. De här stora företagen har pengar, makt, resurser, och kan ta in skickliga konsulter för att få som de vill. Det fordras att kommunen har duktiga förhandlare om det ska bli bra.

– Kanske hade till exempel Hemlingby Köpcentrum fått en annan utformning om Gävle haft en stadsarkitekt, någon som haft kraften och mandatet att ställa krav. Och som haft politikerna bakom sig, naturligtvis, det måste man ha, säger han.

När Gunnar Lidfeldt lämnade sitt jobb som stadsarkitekt 1998 avskaffades tjänsten. Nu har man börjat diskutera att återinföra stadsarkitekten igen.

– Jag har hört att det går sådana rykten och jag tycker att det behövs. Det behövs någon som har överblick över både planer och bygglovsärenden, någon som kan hjälpa byggherrar och arkitekter på vägen. Det är lätt att byggherrarnas intressen kommer lite för mycket till uttryck annars, säger han.

Som stadsarkitekt ska man värna om stadsbyggnadskonsten, tycker Gunnar Lidfeldt.

– Men när hörde du sist någon tala om stadsbyggnadskonst? säger han.

Han håller fortfarande sitt öga på hur Gävle utformas, men har föresatt sig att inte lägga sig i för ofta. Däremot har han hittat ett nytt sätt att påverka. När det bildades ett cykelråd i våras anmälde han sitt intresse och kom med.

– Jag cyklar året runt. Med dubbdäck på framdäcket är det inga problem att ta sig fram. Och jag tycker att Gävle är en bra cykelstad, men det finns fortfarande mycket att förbättra. Det finns till exempel bra skyltar som visar hur man cyklar till Andersberg. Det är betydligt svårare att hitta ut därifrån, för då finns inga skyltar, säger han.

Mer läsning

Annons