Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag är en stor dag för Amanda

/
  • Amanda Jabin Fågelskiöld disputerar på sin 30-årsdag. Efter disputationen väntar en efterlängtad bröllopsresa till Bali.

Det är en stor dag för Amanda Jabin Fågelskiöld i dag, den 25 mars. Dels fyller hon 30 år och dels disputerar hon på sin avhandling om grundläggande experimentell diabetesforskning.

Annons

Vad hon önskar sig? Naturligtvis att disputationen ska gå bra.

– Det är pirrigt men någon gång ska man göra det, säger Gävlefödda Amanda Jabin Fågelskiöld om disputationen.

Avhandlingen handlar om molekylära mekanismer som leder till insulinfrisättning.

Opponenten kommer från Oxford University och dessutom kommer ett antal docenter från Karolinska institutet och Stockholms universitet att grilla henne. Godkänns Amandas avhandling blir hon den yngsta kvinnliga legitimerade läkaren med doktorsexamen från Karolinska institutet.

– Jag har varit registrerad doktorand sedan 2004 men jag kom i kontakt med mitt projekt redan vid en sommarforskarskola efter gymnasiet 1999. Trots att jag jobbade i labbet när andra låg ute och solade fick jag mersmak, säger Amanda kvittrande glatt.

Forskningen har hon fått finansierad av Karolinska institutet.

Amanda blev färdig läkare 2007 och har gjort allmäntjänstgöring med forskarinriktning på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Hon utbildar sig nu till specialist i allmänmedicin. Men inte nog med det. Vid sidan av forskningen och sitt arbete som praktiserande läkare driver hon tillsammans med maken Peter Uttrans läkarmottagning och utför skönhetsbehandlingar.

– Peter delar mitt intresse för estetisk medicin. Vi gör det i stället för att koppla av. Hittills ser jag det delvis som en hobby.

I framtiden tänker hon satsa på sin kliniska utbildning men också utveckla den egna mottagningen.

– Men jag kommer alltid att ha en fot kvar i forskningen.

Efter disputationen har hon fått ett erbjudande från ett framstående laboratorium i Kanada men Amanda är inte riktigt beredd att hoppa på det just nu. Först och främst ska hon fira födelsedag och förhoppningsvis en doktorsexamen.

– Vi firar i läkarförbundets klubbvåning i Stockholm. Till festen kommer bland annat släkten från Gävle, opponenten och vänner.

Vad önskar hon sig då i present?

– Att jag blir godkänd och att jag sedan får vara lite ledig. Vi gifte oss i somras och ser nu fram emot en härlig bröllopsresa till Bali.

Mer läsning

Annons