Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger älskar Gävles smaker

/

Det moderata oppositonsrådet Inger Källgren Sawela växte upp i en arbetarfamilj från Brynäs. Med en ensamstående mamma som skulle försörja tre barn var det tufft.

Annons

Hon fick lära sig tidigt vad arbete betydde och började som 13-åring att jobba i en kiosk. Sedan gick det några år innan den idag 60-åriga politikern gjorde sin första politiska gärning.

Allt startade dagen då hon blev vald till Stenebergsskolans elevrådsordförande. Skolan var nyöppnad och Inger Källgren Sawela förstod fort att något var fel med demokratin. Eleverna fick inte gå in genom huvudingången till skolan utan var tvungna att gå runt byggnaden. Hon kände sig manad att göra något och beslutade att driva frågan. Så småningom fick hon igenom förslaget och eleverna kunde gå in i skolan på samma sätt som de vuxna.

I dag, 46 år senare, sitter hon och mannen Bo på altanen i villaområdet i Hagaström. Solen gassar och på bordet står hembakad rabarberpaj med vaniljsås. I dag fyller Inger Källgren Sawela 60 år och livet har gått undan.

– När jag var liten sa min mamma till mig att livet går så fort, jag trodde inte på det då. Men det har gått fort, det har det, säger hon och ler.

Tidigare under dagen har hon och Bo varit nere på stan. Inger Källgren Sawela har önskat sig en ring med sex diamanter och en biljett till favoriten Tomas Ledin som kommer till Sandviken i augusti. Men hon är inte mycket för att fira.

– Det är väl inget att fira. Jag tar med mig barnen till ett spa-hotell i Finland på min födelsedag. Vi ska äta, njuta och öppna en flaska champagne.

Efter att Inger Källgren Sawela gått på Stenebergsskolan var det dags för Vasaskolan. Där fanns det redan en elevrådsordförande, som numera är socialdemokratisk politiker i Sandviken, men sista året hade hon turen att få ta över ordförandeskapet. Därefter påbörjade hon sin lärarutbildning.

– Den var väldigt vänsterinriktad. Jag började 1972 och blev klar i december två år senare. Då tog jag steget och gick med i MUF, Moderata ungdomsförbundet.

I 21 år jobbade hon som lärare och var samtidigt fritidspolitiker. I dag har hon sysslat med politik i 36 år.

– Oj, det är lång tid. Nästan så det är värt en medalj. Men det är så att när man börjar med politik så blir man helt uppslukad, berättar hon.

Numera kliver hon upp varje vardag klockan 06.30, äter frukost med ägg, lättfil, tomatjuice och hårdbröd och far sedan iväg till sitt stora kontor i Stadshuset med utsikt över Rådhustorget.

– Jag är en riktig Gävletjej. Jag älskar speciellt smakerna med Gävle. Böckling, kaffe och Läkerol. Det känns hemskt att Läkerol nu lägger ner här, säger hon.

Förutom att vara oppositionsråd för Moderaterna är hon även aktiv i Sveriges kommuner och Landsting, ett svenskt sjukhus på Teneriffa och ledamot i Överförmyndarnämnden i kommunen.

Jag frågar vad det är som driver henne, hur det kommer sig att politiken aldrig blir tråkig eller ensidig.

– Det är ett väldigt bra politiskt klimat i Gävle, vi skiljer på sak och person och har en god stämning mellan oss. Jobbet gör att jag utvecklas mycket och får växa in i nya roller. Jag har nog varit så här jämt, haft lite svårt att sitta still och vill gärna klättra och få nya utmaningar.

Mer läsning

Annons