Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid, 90, vill till New York igen

/
  • Det var på Hawaii som Ingrid Bremberg Stevens började måla och det har hon fortsatt med sedan hon kom tillbaka till Sverige.
  • I stället för ett år i USA blev det 38. Nu har Ingrid Bremberg Stevens varit hemma i tio år och hon stormtrivs.– Jag har min familj och mina rötter här säger hon i dag på sin 90-årsdag.

Det riktigt strålar om kvinnan som öppnar dörren när vi ringer på. Ingrid Bremberg Stevens har så mycket att berätta, så mycket som hänt i hennes liv.

Annons

I dag fyller hon 90 år och ser fram mot eftermiddagens fest tillsammans med sina vänner. Hon slipper alla besvär, festen ordnas av hennes systerdöttrar med familjer. Själv ska hon bara njuta.

Ingrid blev Sveriges första kvinnliga landsortspolis. Första året som kvinnor hade tillträde till polisskolan blev hon antagen tillsammans med tre andra kvinnor. Då arbetade hon redan hos landsfogden, dåvarande länspolischefen, och hos länsåklagaren. I och med att hon blev polis fick hon fler arbetsuppgifter.

– Det handlade om sådana otäcka saker som våldtäkt, incest och otukt, säger hon. Det var mycket resor i länet och jag vittnade i barnens ställe. Genom alla resor blev det ofta långa dagar.

Efter 23 år hos länsstyrelsen, varav tolv som polis, ville Ingrid göra något annat. En vän som bodde på Hawaii bjöd över henne. Hon fick ett års tjänstledigt och som 42-åring reste hon i väg.

– Men när året hade gått hade jag inga pengar till biljett hem så jag fick ett halvårs ledighet till. Och under den tiden träffade jag min man.

Hon berättar hur de gifte sig på stranden under facklornas sken och med vågbruset i bakgrunden. Romantiskt så det förslog. Maken Art Stevens var försäljningschef för ett gummiföretag vilket gav upphov till en rubrik när Ingrid var hemma på besök. En journalist på Gefle Dagblad skrev om hennes nya liv. Artikeln fick rubriken ”Hon fick sin drömprins i gummibranschen”. Den rubriken har hon inte glömt.

– Det var förskräckligt, säger hon.

Efter tre månader på Hawaii fick Ingrid jobb på en revisionsfirma. Siffror är ju lika i alla länder, som hon konstaterar. Värre var det med språket.

– Det absolut viktigaste är språket, säger hon. Det var jättejobbigt och det blev så många missförstånd och det tog mig lång tid innan jag slutade sitta och översätta.

På Hawaii började Ingrid Bremberg Stevens att måla uppmuntrad av en väninna. Under åren har det blivit många naturmotiv, många från USA men också många från Sverige och barndomens landskap. Hon visar ett vintermotiv från trakterna av Hudiksvall och berättar att den målningen kom till när det var riktigt hett och stranden full av människor nedanför hennes fönster.

– Men, säger hon, målningen är en hobby ingenting annat.

Efter tolv år på Hawaii gick Art i pension och paret flyttade till Denver i Colorado varifrån Art kom. Från havsnivå till samma höjd som Åreskutan och från strand till skidparadis.

I Denver undervisade hon i svenska på college och gav privatlektioner. Det fanns många svenskättlingar där och barn i andra och tredje generationen som ville förbättra sin svenska.

Hennes man fick alzheimer och när han dog bestämde sig Ingrid för att flytta hem. Efter alla år i USA kom längtan efter Sverige och efter rötterna från barndomen.

– Men efter 38 fina år i USA var det ändå svårt att lämna det land som blivit mitt andra hemland, säger hon.

Ingrid var äldst av fem syskon och växte upp bland alla barn på Gustavsbro bryggeri där hennes pappa var bryggmästare. Här fanns stora Vall där hon plockade liljekonvaljer och Gavleån där de rodde iväg på utflykter. Ibland till en ö som de kallade Hawaii!!

– Jag lärde mig dansa på gamla bron av en av pojkarna. Vi hade en vevgrammofon som vi ställde upp och jag var väl tio år.

Hon beskriver barndomen som ett paradis som hon tycker att hon har återvänt till. Många av de gamla vännerna är borta men nya har kommit till. Ingrid Stevens skaffade dator och gick kurs. Nu använder hon sin dator flitigt både för att hålla kontakten med vännerna i USA och för att googla när det kör ihop sig i GD:s korsord. Men facebook har hon slutat med. Hon tycker inte att det passar för en 90-åring.

Så mycket saker behöver inte en 90-åring. Ingrid önskar sig i stället bidrag till en New York-resa.

– Jag vill åka dit en sista gång. Tänk att vara där i jul, säger hon.

Ingrid Bremberg Stevens

Hon flyttade till Hawaii som 42-åring. Nu fyller hon 90 och har återvänt till sina rötter.

Jag lärde mig dansa på gamla bron av en av pojkarna. Vi hade en vevgrammofon som vi ställde upp och jag var väl tio år

Mer läsning

Annons