Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har svårt att tänka mig ett liv utan att vara aktiv"

/
  • Marie-Louise Dangardt har alltid varit engagerad. Djur och att sjunga är bara två av hennes intressen.
  • Marie-Louise Dangardt är 18 år och tar studenten. Här fångad på bild tillsammans med sin pappa.

Annons

Marie-Louise Dangardt, Kommunalråd i Hofors. Fyller 50 år i dag.

– Det känns bra, jag är mitt i livet. Det är många år kvar att jobba, speciellt med tanke på vissa utspel den senaste tiden, säger Marie-Louise Dangardt.

Hon refererar givetvis till Moderaternas utspel om höjd pensionsålder till 75 år. Hon ställer sig inte bakom förslaget, men är öppen för att låta dem som vill jobba längre än till 67, men det är inte något att basera pensionssystemet på tycker hon.

Som kommunalråd i västra Gästriklands mest västra kommun har Marie-Louise Dangardt en betydande roll i Hofors. Hon berättar att hon har ett måtto, att alltid försöka förändra samhället till det bättre.

– Sitter man bara hemma och gnäller händer inte mycket.

Det har verkligen inte Marie-Louise Dangardt, eller Maja, som hennes vänner kallar henne, gjort. Redan som undersköterska på Hesselgrenska på engagerade hon sig i facket och satt i Kommunals lokala styrelse och var också studieorganisatör.

– Jag har svårt att tänka mig ett liv utan att vara aktiv. Jag har varit det i hela mitt yrkesliv. Jag har alltid varit engagerad.

Det är ett engagemang som har tagit henne långt. Under sin tid som undersköterska engagerade hon sig i frågan om barnomsorgen och bråkade så mycket med kommunen att de till slut erbjöd henne en plats som ersättare i barn- och utbildningsnämnden, eftersom att hon var medlem i partiet. Därefter tog den politiska karriären fart och tio år senare valdes hon till kommunalråd i Hofors.

Men det blev en skakig start på den toppolitiska banan.

– En månad efter att jag tillträtt blev kommunchefen sjuk och blev isolerad på sjukhus. Jag blev ensam kvar att sköta allting. Jag förstår inte hur jag klarade den första tiden. Han skulle ju ha gått bredvid och lärt upp mig innan han gick i pension. Men jag fick klara det själv. Men jag hade duktiga medarbetare som hjälpte till.

Men livet handlar om mer än politik för Marie-Louise Dangardt. Två intressen dyker upp när hon pratar om sin fritid, djur och sjunga.

– Jag gillar djur väldigt mycket. De är ärliga. Jag brukar prata med hundar när jag får chansen. Hästar är också fantastiska. Jag har inga egna djur. Men tar varje chans jag får att umgås med dem. När jag var liten fick min mamma hålla tillbaka mig från att springa fram till alla hundar jag såg. Men jag blev aldrig biten.

Hon sjunger även i Gloriakören sedan 2003. Dem tränar en gång i veckan och Marie-Louise Dangardt berättar att det inte spelar någon roll hur trött man är inför övningskvällen. Energin hon får där ger mycket och hon säger att hon kan stänga av allt annat.

– Man måste vara så koncentrerad också. Man måste tömma huvudet på allt annat.

Precis som Maja fyller kyrkan 50 år i år och det ska firas med stor konsert. Men hon vet ännu inte när. Men den egna födelsedagen ska hon fira med familjen.

Mer läsning

Annons