Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jessica verkar hinna det mesta

/
  • Den nya trädgården kräver en hel del jobb. En hög kullerstenar väntar på att placeras ut runt odlingslådor och rabatter. Den nyanlagda hallonhäcken och jordgubbsplantorna behöver också sitt.

Med fem barn, nybyggt hus med stor trädgård och ett projektjobb på heltid från och med måndag kan Jessica Wirdbys dagar tyckas vara fullbokade.

Annons

Men i dag när hon fyller 40 finns tid till en stor fest hemma i huset. Det blir dubbelt firande, maken Alexander fyllde 40 i januari.

Hon har önskat sig, och fått löfte om, att få prova på att köra långtradare.

– Jag ska få en lektion. Jag vill backa med släp, det verkar häftigt.

Mindre häftigt tyckte hon att det var när familjen fick skaffa buss för att få plats med alla barn, en folkabuss. Men hon har kommit över det, påstår hon.

Jessica Wirdby är uppväxt i Hagaström precis som sin man. De blev ett par på gymnasiet och har hållit ihop sedan dess. Nu bor de i ett nytt område på Erik Wargs väg med skogen tätt intill. Det stora rymliga huset var inflyttningsklart hösten 2008.

– Det är lite nördigt, säger hon om att bo kvar i Hagaström som vuxen.

Jessica Wirdby bestämde sig för att bli veterinär under gymnasietiden, en kombination av djur, medicin och natur som hon gillade. Men hon kom inte in på utbildningen direkt utan jobbade med utvecklingsstörda barn både i Gävle och sedan i Umeå där Alexander pluggade till läkare. Men trägen vinner, efter en termin på psykologutbildningen och en på läkarutbildningen började Jessica på veterinärutbildningen hösten 1997 och Alexander fortsatte sina studier i Uppsala. Under utbildningen föddes först Elsa och sedan Siri.

2004 var hon klar och fick ett vikariat hos distriktsveterinärerna i Valbo, där hon sedan blev fast anställd. Men från och med måndag är Jessica Wirdby tjänstledig för ett projektjobb för Jordbruksverket. Hon ska jobba hemifrån med epizootisjukdomar, smittsamma djursjukdomar som till exempel mul- och klövsjuka.

– Det handlar om beredskapen ute i fält, säger hon. Jag ska göra övningar och utbildningar för hela landet. Det ska bli roligt att få gräva ner sig i ett ämne.

Projektet är heltid till skillnad mot nu när hon jobbar deltid. Men hon slipper jouren var femte helg och jourdygnet en gång i veckan och det ska bli skönt. Som distriktsveterinär jobbar man antingen inne på mottagningen med smådjur som katter, hundar och kaniner eller med bokade besök hos hästar, kor och får. Sedan tillkommer jouren som tar hand om akuta fall.

Smådjur är roligast, tycker hon, men familjen har vare sig katt eller hund, bara två kaniner som syns genom rutan till snickarboden.

– Jag vill ha hund, absolut, säger Jessica Wirdby, men det vill inte min man.

Vad är det bästa med att vara veterinär?

– Det är variationen, människorna och kontakten mellan människa och djur, säger Jessica Wirdby.

Familjen Wirdby har fem barn. Fyra hade de planerat men sista gången blev det tvillingar och därmed ett bonusbarn.

– Det är jättekul att det blev tvillingar. Jag kan fortfarande titta på dem och tänka, så fantastiskt att de är två!

Är du fortfarande veterinär om tio år?

– Absolut, det är ett roligt jobb.

Men dagens 40-åring hoppas också få tid att utveckla sin konstnärliga sida att teckna, måla och lära sig att dreja. Sådant som hon hann med förr, före barnen, jobbet, huset och trädgården.

Mer läsning

Annons