Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa vill hinna med mycket

/
  • Lovisa Hellsten firar sin 18-årsdag i dag. Skolan och musiken tar nästan all tid, men i sommar tänker Lovisa satsa på körkortet med hopp om att kanske klara det till hösten.

I dag fyller Lovisa Hellsten 18 år och firar fyrdubbelt. Allt som Lovisa gör görs nämligen intensivt och med inlevelse.

– Det är ett familjedrag, säger hon. Det är roligt att ha mycket att göra. Jag tror man presterar bättre då.

Annons

Lovisa var fem år när hon bestämde sig för att börja spela fiol och på den vägen är det. Musiken är det viktigaste i livet och målet är en musikutbildning, gärna i USA, och att kunna leva på musiken i framtiden.

Alla i Lovisas familj spelar. Själv har hon sjungit sedan hon var liten och musiken har alltid varit självklar.

Hon krävde att få ta fiollektioner och fick sin första lektion samma dag som hon började i sexårsverksamheten.

Men sedan blev det gitarr, mycket för ackordens skull så hon kunde skapa egen musik till egna texter.

– Jag är perfektionist. Det tar lång tid innan en låt är färdig, upp till ett år. Texterna är jätteviktiga och verkligen centrala i mitt musikskapande, förklarar hon ivrigt.

Som så många andra unga musiktalanger hängde Lovisa på Helges – ett jättebra forum att börja med, som hon uttrycker det. Där fick hon göra egna grejer redan från början, sjunga Janis Joplin och rocklåtar.

Hon har tävlat en hel del med egen musik, vunnit Helges talangjakt två gånger och varit med i Svensktoppen nästa och i Musik direkt.

– Egentligen är det konstigt att tävla i musik, säger hon. Att olika musikstilar ska bedömas. Men Musik direkt är en bra musikscen att synas på.

Lovisa Hellsten har verkligen synts i andra större sammanhang. I höstas sjöng hon på Nobelfestens officiella efterfest på Handelshögskolan. Festarrangörerna hade hört att det fanns en duktig singer/songwriter i Gävle och hörde av sig. Lovisa fick inleda programmet och stod även för avslutningen vid fyratiden på morgonen.

Var du inte nervös?

– Inte när jag väl satt där. Det var så himla roligt och en sån fin kväll med jättemycket folk. De sa att några av pristagarna hade varit där, men det såg jag tyvärr inte.

Lovisa går andra året på Vasaskolans spetsutbildning där inriktningen är humaniora. Där läser eleverna in tre gymnasieår på två. Sista året är vikt för fördjupning i samarbete med Uppsala universitet vilket innebär att eleverna har akademiska poäng när de tar studenten. I trean kommer hon bland annat att läsa två gånger 7,5 poäng i teologi och detta tillsammans med ytterligare 7,5 poäng gör att hon har poäng för mer än en högskoletermin när hon går ut.

– Jag ångrar inte att jag valde den här linjen, säger hon. Vi har fantastiska lärare som brinner för sin uppgift och Vasaskolan är en underbar skola.

Vad händer efter studenten?

– Då ska jag bara flyta med livet. Jag ska jobba och resa första året. Det tycker jag att jag förtjänar. Jag ska försöka hinna med så mycket. Jag vill kanske hinna läsa vidare, men jag prioriterar musiken absolut.

Och om tio år?

– Då har jag sett mycket i världen, bott i Rom och lärt mig italienska, fått en musikutbildning och kan leva på min musik.

Mer läsning

Annons