Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne, 80, har tid för alla

/
  • Det ska mycket till innan Marianne Rätsep missar en hemmamatch med Brynäs. Den 10 december satt hon som vanligt på läktaren med barnbarnet Jamie. Men i helgen får hon vila från hockeyn. I dag, på julafton, fyller Marianne 80 år och då blir det tårtkalas.

Det kom en julklappsönskan till redaktionen om att få läsa om en alldeles speciell mamma. Marianne Rätsep som alltid ställer upp och som dessutom fyller 80 år på självaste julafton.

Annons

Marianne Rätsep tänker inte smita undan. Det blir stort födelsedagskalas på julafton hemma hos ena dottern, med både gräddtårta och smörgåstårta, stor släkt och många vänner. Marianne ser fram emot att få ha kalas innan julfirandet tar vid.

– De som kommer brukar säga att det är skönt att få komma bort från allt julstök en stund, säger hon. Nu för tiden tycker jag bara att det är kul. Men när jag var barn var det jätteviktigt att jag fick ett paket på morgonen också. Och det fick jag alltid.

I år är det förstås lite extra och det kan bli några fler än vanligt. Marianne har väninnor från skoltiden som bodde på samma gata och som hon fortfarande träffar. De brukar uppvakta varandra när de fyller jämnt och även kusinerna brukar komma.

Det kanske är tur att det är paus på hockeyn under julen. Det är nämligen en favorithobby för Marianne att gå på Brynäs hemmamatcher. Hon har sin fasta plats med god sikt nära målet och går alltid med barnbarnet Jamie och ofta en av döttrarna. Högst två eller tre matcher har hon missat sedan hon började för ungefär fem år sedan.

– Jag älskar hockey! säger hon utan att tveka. För det första är Brynäs så bra, det är fina killar som spelar och det är ju så spännande också, med mycket fart och fläkt!

Sin man Eino träffade hon när hon jobbade på Norrlands Elbyrå mitt emot Centralstationen och med honom fick hon tre barn, Patricia, Jane och Michael. Marianne som alltid har gillat fart och fläkt har rally som ett annat stort intresse. Det delar hon med Eino och de två har alltid åkt runt på tävlingar.

1965 körde de omkring i en läcker Saab Sport och dottern Patricia är döpt efter rallyföraren Pat Moss som vann i Italien 1965 och som var gift med Erik Karlsson ”på taket”. Marianne njuter fortfarande av att köra bil och skjutsar Jamie på träning flera gånger i veckan.

Var får du all energi ifrån?

– Det är väl barnen som gör att man hänger med, säger hon och skrattar. Och att man får vara frisk. Jag har ett par ryggkotor som ha sjunkit ihop, men annars är jag pigg! Jag känner mig inte som 80.

Redan 1955 gick hon med i Gävle Lottakår och genom dem har hon varit med om mycket spännande. Stått i vakttorn och rapporterat om flygplan, skjutit pistol på I14, gått på kurser, varit ledare och fått flera medaljer. Både i silver och guld och den senaste var en med kungen på.

Det bästa med julen tycker hon är att alla samlas. Men känslan är ändå blandad.

– Det är tråkigt med de som är borta, säger Marianne. Jag tänker alltid på mina föräldrar och när alla träffas blir det så tydligt att de inte är med längre.

Egentligen tycker hon att hon redan har allt och önskar hon sig inget materiellt.

– Men om jag skulle säga något vill jag helst ha en bil! säger hon och skrattar igen. En sån som man kan fälla ner suffletten på. Det har jag alltid drömt om.

Mer läsning

Annons