Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats önskar sig en antik pistol

/
  • I dag fyller Mats Åkerblom 50 år. Han gillar sitt jobb på handikappomsorgen, motionerar bara när han går ut med hunden och samlar på vapen, skepp och japanska fiskar.

En stor mörk tavla av Esa Toivonen är det första som möter i Mats Åkerbloms arbetsrum i handikappomsorgens lokaler på Vallhovskroken i Sandviken.

Annons

Tavlan heter ”Lavina” och föreställer fyra svartklädda nunnor som tar hand om de döda berättar Mats Åkerblom.

Det syns att dagens 50-åring är konstintresserad. Förutom Esa Toivonen har han hämtat ytterligare två tavlor från konsthallen, dessutom har han ett av den konststuderande sonens verk ovanför sitt skrivbord.

I slutet av 1994 kom Mats Åkerblom till Sandvikens kommun. Där har han jobbat med personalfrågor på olika plan. Han har varit förhandlingschef och även personalchef en kort period.

Nu är Mats Åkerblom enhetschef inom handikappomsorgen och hanterar personalfrågorna. Han har 18 personer under sig samt ett 100-tal timanställda. Där finns också en liten vårdenhet som svarar på alla trygghetslarm och ordnar vikarier på kvällar och helger.

– Vi har jobbat hårt med att få ordning på övertaligheten, säger han. För något år sedan hade vi en stor förhandlingssväng där vi sa upp folk. Det var tufft, men vi fick ekonomin i balans.

Det blir en tuff tid framöver också, konstaterar han. Många som har personliga assistenter tappar timmar från försäkringskassan, men eftersom de har kvar behovet blir det ändå en kostnad för kommunen i slutänden.

Genom hela sitt yrkesliv har Mats Åkerblom jobbat med personalfrågor, utbildad personalvetare som han är. När Gevalia flyttade sitt huvudkontor till Stockholm var han som 26-åring projektledare för uppbyggnaden av lokalen. Han ordnade också bostäder för dem som valde att flytta med till Stockholm.

– Jag blev inte så populär kan man säga. Det hade jag nog inte riktigt förstått då.

Efter Gevalia blev det Karolinska i Solna och sedan Stora Cell i Skutskär, Norrsundet och Sandarne där han införde ett nytt lönesystem. När Stora sa upp 500 personer 1992 blev han också uppsagd. Då var han nybliven pappa och hade tur att få jobb på Gevalia igen, men han fick veckopendla till Stockholm i två år.

Mats Åkerblom har ett brinnande intresse för antika vapen, medeltiden, riddare och rustningar.

– Det började redan när jag var liten, säger han. Jag fick en kopia av ett medeltida svärd, det har jag kvar fortfarande.

Intresset har utvecklats under åren. I och med nätet kan han sitta hemma på kvällarna och surfa runt och kolla efter, helst, svenska vapen. Han tycker om vackra saker och kan se en vacker linje eller utsmyckning i en pistol eller ett svärd. Just nu jobbar han hemma med att renovera ett gevär från 1800-talets mitt.

Han har sin samling hemma i matrummet. Hans hustru tycker att det är okej – än så länge. Han samlar på skeppsmodeller också men de behöver inte vara gamla.

Tidigare sköt han långbåge tillsammans med sonen och deltog i medeltidsveckan i Visby i tidstypiska kläder.

Fem japanska koifiskar simmar i ett akvarium hemma i villan. Drömmen är en damm i trädgården där fiskarna kan växa till, föröka sig och övervintra.

– Men inte nu, det får bli längre fram.

Så mycket prylar behöver man inte när man fyller 50, men Mats Åkerblom hoppas kunna åka iväg på en auktion i maj och kanske köpa en antik pistol.

Det började redan när jag var liten. Jag fick en kopia av ett medeltida svärd, det har jag kvar fortfarande.

Mer läsning

Annons