Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mekanikern som aldrig ger upp

/
  • En och en halv kilometer lagerhyllor har Erik Pettersson i sin affär, och omkring 50 000 artiklar. I dag fyller han 65 år, men han har absolut inga tankar på att sluta jobba.
  • Erik Pettersson jobbar oförtrutet vidare.
  • 1999 blev Erik utsedd till Årets företagare i Gävle kommun

Erik jobbar alla dagar utom julafton – i dag fyller han 65 år.

Annons

”Hittar du inte det du söker någon annanstans i stan så hittar du det hos Petterssons”. Uttrycket har blivit bekant för många gävlebor som söker sig till Erik Petterssons butik på Kryddstigen.

25 000 människor om året kliver in genom dörrarna till Petterssons unika affär. Unik just för att den är en järn- och maskinaffär som även har marin- och elavdelning.

Verktyg, maskiner och andra redskap trängs tätt på hyllraderna i butiken. Telefonen ringer stup i ett, och det plingar i dörren när kund efter kund droppar in. Omkring 50 000 artiklar ryms i hans en och en halvkilometer lagerhylla.

– Mig kan man fråga vad man vill, om jag vet inte vet svaret säkert kan jag i alla fall ge ett tips, säger Erik Pettersson.

Han är en minst sagt aktiv man som jobbar hela tiden. I dag fyller han 65 år, men har absolut inga planer på att sluta jobba eller ens varva ner.

– Kunder och bekanta kommer in och skrockar ”men inte ska väl du sluta eller, Pettersson?” och jag svarar ”nej nej nej, jag ska jobba tills jag lägger upp näsan”.

Det blir långa arbetsdagar för Erik Pettersson. Han kommer till jobbet redan vid halv sex på morgonen och åker inte hem förrän mellan klockan åtta och tio på kvällen.

– Den enda dag jag inte jobbar är julafton, den är helig. Semester har jag inte tagit en hel vecka sedan barnen var små. I år har jag tagit ledigt lördagarna och söndagarna i juli.

Erik startade sitt företag när han bara var 16 år gammal. Nästa år firar han 50-årsjubileum. Först låg hans butik i centrala Gävle. För 32 år sedan flyttade han ut till Kryddstigen, vilket då ansågs vara en vågad satsning.

– Det kostade 300 000 kronor att bygga, vilket var vad vi hade i omsättning. Men området var bekant för mig, eftersom min pappa jobbade på kommunens växthus där Plantagen ligger i dag så hade jag sprungit runt här på Stöveln Öbergs ängar som liten.

Genom alla år har hans drivkraft helt klart varit mötet med människor.

– I stora drag har jag jobbat sedan jag var tio år och började dela ut tidningar.

Erik Pettersson har varit med och byggt upp ett riktigt varumärke. Han har visserligen tagit datakörkort, men ännu inte köpt någon dator. De flesta leverantörer och priser håller han i huvudet.

Än i dag är han ordförande för Kryddstigens företagarförening, som träffas regelbundet för att nätverka socialt och främja sina gemensamma företagarintressen.

Mer läsning

Annons