Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och motion håller Caroline igång

/

Annons

Hon gick till final i Webjokern, men nådde inte ända fram till Melodifestivalen förra året, slutade på sjunde plats. Ändå blev bidraget ”Ingen ingenting” en betydande ljusglimt i tillvaron.

I över tio år har Caroline Cougard från Gävle haft ett rent ut sagt helvete bortom alla smärtgränser. Tre perioder på raken med diskbråck har gjort henne oförmögen att arbeta eller ens prata i telefon eller läsa böcker. Emellanåt har värken varit så svår att hon inte orkat ta sig fram i trapporna därhemma i hyreshuset.

– Efter att jag flyttade till Gävle för två och ett halvt år sen har situationen blivit bättre, berättar hon. Här har jag fått hjälp av en sjukgymnast som gjort att saker och ting blivit så mycket lättare. Exempelvis genomförde jag de fyra grenarna i damklassikern förra året.

Tjejvasan, Vansbrosimmet, cyklingen längs Vättern och Lidingöloppet – vad var värst:

– Simningen, faktiskt. Jag tog helt slut och var nära att drunkna. Vid målgången fick folk i publiken dra upp mig ur vattnet. Jag var totalt utpumpad, men det enda som hjälper är att hålla igång kroppen och inte låta hela systemet kopplas ur.

Caroline klarade utmaningen och varje dag ställs hon inför nya prövningar i sin tillvaro som sjukpensionär.

– Jag lever tämligen isolerad men ibland går jag till Lantmäteriet för att få det sociala behovet tillfredsställt. Personalen där är så snälla och jag får komma så ofta jag vill till min speciella skrivplats, men jag har ingen funktion där utan får pyssla med egna saker. Bland annat förebreder jag mig för att färdigställa min juristutbildning, slutuppsatsen återstår.

Ursprungligen kommer hon från Malmö där hon jobbade extra på en bensinmack. Men hon började vantrivas i Skåne och längtade till snön uppe i norr. Därför flyttade hon till Gävle.

– Jag älskar den rejäla vintern med möjligheter till skidåkning när kroppen tillåter, förklarar hon. Hittills har det bara blivit på platten men jag funderar på att skaffa mig slalomutrustning också. Folk i Norrland är bortskämda och ska inte klaga så mycket över vädret, nere i Skåne är det ofta betydligt värre.

Musiken är en central del i Caroline Cougards liv. Hon har just färdigställt en studio hemma i lägenheten och sätter sig ofta med gitarren och improviserar.

– Ibland blir det till melodier som jag sedan försöker kombinera med lämpliga texter. Det sistnämnda jobbet är svårast. Tidigare skrev jag mest melankoliska visor men nu är jag mera åt singer/songwriter-hållet med något gladare tongångar. Oftast är texterna på engelska.

När hon häromåret satt därhemma framför datorn och fick fram ett fotografi på sig själv så fick hon ”fem i tolv” idén att skicka in ett bidrag till tävlingen Webjokern inför Melodifestivalen.

– Det var bara en demo och ett foto som krävdes. Jag döpte låten till ”Ingen ingenting” och det föranledde en kul brevväxling med Stim (tonsättarnas musikbyrå). En kvinna där trodde inte detta var titeln utan bad mig gång efter annan fylla i vad låten skulle heta. Till slut blev hon övertygad och jag kom ända fram till finalen. Bidraget som vann (Maria BenHajji med ”I mina drömmar”) var i ärlighetens namn inget vidare utan föll också rakt igenom i delfinalen. Vem som helst av finallåtarna hade haft minst lika stor chans.

Inom kort kommer Caroline att i egna studion finputsa arrangemanget på sin låt och kalla den för ”Här och nu”. Innan dess tänker hon släppa en engelskspråkig text på nätet.

Vem vet, vi kanske får höra mera av Caroline Cougard i större musikaliska sammanhang. Bara hon nu orkar stå emot sin sjukdom.

– Håller man bara igång ökar chanserna att bli en glad pensionär, säger hon med optimistisk ton.

Jag älskar den rejäla vintern med möjligheter till skidåkning när kroppen tillåter

Caroline har haft det tufft i många år, men håller man bara igång ökar chansen att bli en glad pensionär, säger hon optimistiskt.

Mer läsning

Annons