Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och motor gäller för Anders

/
  • Anders Brewitz spelar i fyra olika band, minst, men repar sällan. Låtarna sitter sedan tidigare. I dag fyller han 40, i morgon firar han med nära och kära.

Han är Jimi Hendrix-fantast, spelar i flera band och skruvar ibland på en Bondbil. I dag fyller Anders Brewitz 40 år.

Annons

Glad, öppen och med glimten i ögat kommer Anders Brewitz till intervjun. Han har precis kommit med den buss som varje dag kör personal från Gävle till Ericssons anläggning i Kista. Han jobbade på Ericsson i 15 år innan företaget stängde i Gävle. Då bestämde han sig för att satsa helhjärtat på musiken. Men efter ett år som verksamhetsutvecklare av musik för ABF i Hofors längtade han tillbaka till den andra världen och sökte sig till Syntronic. Där jobbar han som konsult och just nu mot Ericsson i Kista.

– Jag behöver blandningen, säger Anders Brewitz. Det var kul att prova på musik på heltid men jag saknade jobbet jag hade.

Annars är det mest musik i Anders Brewitz liv även om det gamla huset från 1872 i Årsunda tar mycket tid. Det gör också den Lotus Esprit (en likadan bil som James Bond rattade i Älskade spion) som han gärna skruvar på.

– Den är engelsk, säger han som förklaring.

Anders Brewitz kom till Sandviken som treåring när familjen flyttade till Jäderfors. Då någon gång började musikintresset. Han gjorde egna elgitarrer som tre-fyraåring. När han var nio år fick han sin första riktiga gitarr, började i musikskolan när han var tio men la av efter ett år.

– Jag tröttnade. Det var inte roligt, jag ville bara spela hårdrock.

På högstadiet började han spela igen och bildade sitt första band. Det har blivit många sedan dess. Anders skrattar när han ska berätta.

Just nu spelar han i sitt eget ”Bitter Sweet Harmony” tillsammans med Rauno Luoto som är sångare. De jobbar med en fullängds-cd som Anders mixar hemma.

”Brewitz Brew” bildades 2009 när Anders bestämde sig för att ha en trio.

– Vi spelar bara Hendrix. Det är en smal grej att göra, men fantastiskt roligt, säger han och sörjer det faktum att han är för ung för att ha hört honom live och framför allt för att ha varit med när Jimi Hendrix spelade i Högbo 1967.

”JJ Bluesband” spelar blues som namnet antyder.

Ibland spelar Anders Brewitz med Ingmar Dunker och det bandet kallar sig ”Systrarna”.

Med de olika banden spelar han bland annat på CC-puben i Gävle, Lill-puben i Sandviken och runt om i Mellansverige. Ett par spelningar i månaden kan det bli.

Däremellan blir det mycket vanligt jobb, en del mysiga hemmakvällar, plugg på distans och några joggingturer med musik i öronen.

– Jag gillar att hålla på på egen hand. Jag är ingen lagspelare, säger han.

Men självklart har han gått SAIK:s bandyskola som liten. Han spelade aldrig hockey fast han ville, åker gärna utför på vintern och vandrar i fjällen på sommaren.

Hemma i huset Årsunda fixar han oftast maten. Han är bäst på kött trots att han faktiskt varit vegetarian i åtta år, men allra helst äter och lagar han moules frites.

Det var kul att prova på musik på heltid men jag saknade jobbet jag hade.

Mer läsning

Annons