Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Björn slagit sig till ro

/
  • I dag fyller Björn Frankson 75 år. Det firar han i Stockholm med familjen.arkivbild

Åtta gånger har Björn Frankson bytt jobb under sitt yrkesliv. Men till sist slog han sig till ro i Gävle.

– Det är mest tillfälligheter som gjort att jag bytt jobb så ofta, säger han.

Annons

Björn Frankson är uppvuxen i Ockelbo vid Frankssons såg som drevs av hans far och farfar. Han tog studentexamen 1957 vid dåvarande Gävle Högre Allmänna Läroverk (Vasa-skolan), gjorde lumpen inom kustartilleriet i Göteborg, Karlskrona och Härnösand och studerade till civilingenjör vid Chalmers. 1962 tog han examen och gifte sig samtidigt med Eva från Göteborg.

Sitt första jobb fick han vid Svenska Träforskningsinstitutet i Stockholm. Efter ett och ett halvt år började han på Söderhamns Verkstäder i Söderhamn och blev efter några år försäljningschef i Norden för sågverksmaskiner.

På nyåret 1972 flyttade han från Söderhamn till Torsviks Sågverk i Härnösand som ansvarig för produktion och försäljning vid sågen i Ramvik.

I januari 1976 var det dags för nästa flytt. Bolaget i Härnösand såldes och han blev handplockad till Sandvik där han fick ansvar för träindustriverktyg. 1981 gick flytten till vd-jobbet vid Forsviks Skogar i Karlsborg. 1986 blev han egen företagare under drygt ett år, för att hösten 1988 bli vd för Sandströms Trä i Furuvik och något senare också för Horndals Trä. Båda företagen ingick i Domänkoncernen.

Nu var det färdigflyttat för familjen som blev kvar i Gävle. När Björn Frankson fick ett nytt jobb på Domänverkets huvudkontor i Falun kunde han pendla från Gävle. När huvudkontoret flyttades till Stockholm blev det veckopendling dit.

1991 valdes Björn in i kommunfullmäktige i Gävle och vid årsskiftet 1998/99 slutade han pendla för att bli oppositionsråd för moderaterna här i Gävle.

– Politik intresserar mig, säger han och konstaterar att det bara fanns ett parti att välja.

Efter drygt fem år lockade en lugnare pensionärstillvaro och han lämnade uppdraget som heltidspolitiker strax före sin 67-årsdag. I dag sitter han i fullmäktige och i bygg- och miljönämnden.

– Den här mandatperioden ut, säger han själv.

Mer läsning

Annons