Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Erik gått ner i varv

/
  • Ålderskris hade Erik Sandegård när han var 45 år. Nu är han tillfreds med livet där han kan ägna sig åt golf, familjen, fiske och stugliv. Men det finns även planer på att jobba som konsult i framtiden.Foto: Catharina Hugosson

Från ägare av anrikt familjeföretag till anställd. Från långa dagar i butiken till ett liv där golf, barnbarnet Mila och stugliv upptar det mesta av tiden.

– Nu ska jag börja spela gitarr igen, säger Erik Sandegård.

Annons

Sist vi träffades var i början av september. Då berättade Erik Sandegård om försäljningen av familjeföretaget Sandegårds som funnits i släkten i 102 år. Det var år 1908 som Eriks farfarsfar Karl-Johan Pettersson startade upp K.J Petterssons konfektionsaktiebolag.

– Jag har aldrig haft ont i magen när jag promenerat till jobbet. Det gäller att använda mycket humor, både med kunderna och dem man jobbar med. Annars orkar man inte. Och ärlighet, det är viktigt, sade han till GD och att det var dags att betala tillbaka tiden till familjen. Han har jobbat rätt så mycket genom åren.

Nu är han anställd av den nya ägaren David Johansson och har lovat att hjälpa till i butiken i minst ett år.

– Det är otroligt skönt och jag är privilegierad. Jag har gått ner i varv och det har inte varit svårt att släppa ansvaret. Under slutet var jag trött i fötterna och har tränat mycket för att jag har dålig rygg, säger Erik Sandegård.

Men han sitter inte i mysfåtöljen och vilar benen hela dagarna. Nej då. Det finns gott om aktiviteter för en 60-åring. Golfintresset finns med sedan barnsben. Som nioåring var han med och röjde skogen på den plats som i dag är Högbo golfbana.

– På 60-talet var intresset för golf ganska begränsat, men det växte lavinartat på 70- och 80-talet. Om man spelar golf måste man besöka de brittiska öarna. Det brukar jag göra, säger han och blickar ut mot gräsmattan på Smältostvägen. Erik konstaterar att snön har varit ”snäll” under vintern och flera gröna grässtrån sticker fram.

– Det ser lovande ut, säger han och ler.

Sommarstugan ligger vid Öjaren och hit åker han ofta tillsammans med frun Kicki och bara njuter av vårvintern i solen. I Storöjaren tar han sig en fisketur nu och då. Han använder kastspö, men abborren och gäddan åker levande ner i sjön i gen.

– Drömprojektet är att isolera stugan så att man kan bo där på hösten också.

För snart ett år sedan föddes det första barnbarnet Mila. Hon sätter guldkant på tillvaron och har fått farfar Erik att bli inspirerad till att plocka fram gitarren igen.

– I mitten på 60-talet var jag med i en källarkonstellation. Men vi var väl lite för omusikaliska allihop. Jag mindes knappt hur man tar ett H-moll när jag plockade fram gitarren. Men det är roligt med barnvisor och det blir klassiker som ”Ekorren satt i granen”, säger han.

När han avslutar arbetet på Sandegårds finns det nya planer

– Det finns ett litet projekt som inkluderar två kompisar. Men de jobbar fortfarande, jag får väl vänta lite.

Mer läsning

Annons