Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Sven kommit hem

/

Pubägaren och mångårige gitarristen i The Playmates fyller 65 år i dag.

Annons

”Jag bär ut några lik”. Den frasen, uttalad på klockrent Gävlemål har många törstiga kunnat höra när Sven Holmgren plockar urdruckna ölglas på CC-Puben. Sven är född i Hudiksvall och bodde sina första tio år i Sandviken. Därefter gick flyttlasset till Gävle där hans far drev radiohandeln Runes Musik. I 13-årsåldern bytte Sven dragspelet mot gitarr.

Han träffade ett gäng andra killar och bildade The Playmates 1962. De inspirerades av instrumentala band som The Spotnicks och The Shadows. Samma år släpptes Beatles första singel ”Love Me Do”.

– Då var det bara att slänga brylcrèmen och spara ut håret. Men vi var aldrig speciellt inspirerade av Beatles.

Bandet turnerade till en början på fritidsgårdar, och folkabussen rattades av Sven eftersom han var den ende i bandet med körkort. 1964 kom Mikael ”Mick” Johansson med och då utvecklades bandet till soulpop, starkt inspirerade av The Hollies.

Sven poängterar att dansband som Sven-Ingvars var det stora hatobjektet. De hade inget driv eller sväng ansågs det. Inte heller kunde The Playmates placeras som vare sig raggare eller mods.

– Gränserna suddades ut under 60-talet. Men vi låg inte i genren ”farliga” band.

Men visst kunde det gå vilt till på The Playmates spelningar. Inte minst i källaren till dansstället Antons där Två Oliver ligger nu.

– Vi startade kvällen mjukt, men när publiken tömt glasen var det ett jäkla tryck.

1967 ryckte Sven in i lumpen. Därefter dröjde det 20 år innan han tog upp gitarren igen.

– Det var fru, barn och hus och så jobbade jag som säljare i radioaffären. Tiden går så infernaliskt fort när man lever familjelivet.

Upptagandet av gitarren inträffade 1987 på ett fullsatt Estraden med Gävleband som varit aktiva under 60-talet. The Playmates gjorde sin sista spelning officiellt 2007 på CC-Puben. Det är bara Mick och Sven av medlemmarna som bor kvar i Gävle.

På 1990-talet halkade Sven in i inkassobranschen. Därifrån startade han eget inom kreditupplysning och jobbade med det fram tills han tog över CC-Puben 2007 med sambon Tuula. De träffades på samma blueshak 1998.

Det året hade Svens ex-fru gått bort i cancer. Tuulas man hade avlidit åtta år tidigare. När paret Sven och Tuula skulle öppna pub var det en ny verksamhet för dem. Målet var att driva puben i fem år vilket gör att ett år kvarstår.

– Några veckor efter att jag hade börjat driva puben hade jag blivit varm i kläderna och kommit på det klara med rutinerna. Då kändes det som om jag hade kommit hem.

Sven Holmgren

Pubägaren och mångårige gitarristen i The Playmates fyller 65 år i dag

Vi startade kvällen mjukt, men när publiken tömt glasen var det ett jäkla tryck.

Mer läsning

Annons