Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu måste Lennart börja jogga

/
  • Lennart Proos brinner för allt han gör vare sig det är fackliga frågor, ungdomar som kränks på nätet eller veteranhockey.  I dag fyller han 50 och firar med att åka bort.

– Den enda gång jag märker det är i spegeln, säger Lennart Proos, polis och hockeyfantast, om det faktum att han fyller 50 år i dag. Jag måste börja jogga.

Annons

Vi träffas i polishuset och han lotsar oss genom vindlande korridorer. Där, två trappor upp, har han sitt arbetsrum modell större. Sedan ett år tillbaka jobbar Lennart Proos fackligt på heltid. Han är ordförande i polisförbundet i Gävleborg och företräder därmed 500 poliser i länet.

– Jag brinner för det här, att ta tillvara medlemmarnas intressen. Främst jobbar jag för arbetstiderna och lönerna.

Vi pratar om den låga ingångslönen för nyutbildade poliser, om osakliga löneskillnader och om den dåliga kompensationen när man jobbar kvällar, nätter och helger. De som får nog och byter jobb.

– Många av våra nya poliser i dag har en gedigen utbildning och yrkesbakgrund när de väljer polisyrket och de märker att framförallt lönebilden inte är vad de väntade sig. I och med att konjunkturen nu vänder och det finns andra jobb att söka är jag rädd att vi kan tappa fler än vi tror, säger han.

Men det är inte bara det fackliga som Lennart Proos brinner för. Idrott, och särskilt hockey, har alltid tagit stor plats i tillvaron. Han har en karriär som målvakt i Brynäs, men slutade när han blev senior. Han har varit engagerad hockeypappa till två söner och haft flera ledarskapsroller. När det behövs hoppar han in i sekretariatet på Läkerol Arena, men inte så ofta numera. Han är lagledare inom innebandyn, vilket tar lite tid.

Men det riktigt roliga är att spela veteranhockey. Det blir två–tre träningar i veckan och matcher ibland.

– Fantastiskt kul, säger han. Matcherna är inte det viktigaste, det är träningarna, ett andningshål under vintersäsongen, där alla tankar handlar om att försöka stoppa pucken.

Lennart Proos konstaterar att han har framtiden för sig när det gäller veteranhockeyn. Han spelar med legendariske Kjell ”Kulan” Johnsson som är 70. Så länge man kan knyta skridskorna så...

Som polis har Lennart Proos mest gjort sig känd som engagerad ungdomspolis och jobbat tillsammans med Big, Brottsförebyggarna i Gävle. I den rollen var han ofta ute i skolor och föreningar och talade om kränkningarna på nätet.

– Det är en sak som bara blir värre, säger han. Man behöver inte jäklas med andra. Det är så viktigt att vuxna tar hand om sina egna barn, och andras.

Egentligen var han inte så sugen på att bli polis. Men när han var 21 träffade han två kompisar på krogen som kommit in på polisutbildningen.

– Kan ni, kan jag, vet jag att jag tänkte. Jag sökte och kom in direkt, men det var aldrig någon pojkdröm.

Därefter var han på utryckningen i 15 år, bland annat som hundförare. Han läste juridik vid sidan om och tänkte hoppa av och göra något annat. Men då var äldste sonen liten och det kändes tryggast att vara kvar. Han saknar inte jobbet på fältet.

– Nej, jag har sett och gjort allt känns det som.

I dag är det kul när det kommer fram folk på stan och hejar, de som han träffat i jobbet.

– De flesta har det gått bra för. De har jobb. Sånt är kul tycker jag.

Vad gör du när du är ledig?

– Då är jag verkligen ledig och tar det lugnt. Jag tycker om att umgås med mina vänner och min familj. Jag är inte så flitig med trädgård och hus. Men jag måste börja jogga, verkligen.

Man behöver inte jäklas med andra. Det är så viktigt att vuxna tar hand om sina egna barn, och andras

Mer läsning

Annons