Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Grozdana ha en lång semester

/
  • Klippa är roligast tycker Grozdana Engelmark och sätter saxen i reporterns hår för bildens skull. I dag fyller hon 60 år men firades redan i lördags av sin familj.

Vet du någonting? Är det min man som tycker att du ska skriva? Grozdana Engelmark spänner ögonen i mig där vi sitter i pentryt hos Salong Touch på Stortorget i Gävle.

Annons

Grozdana Engelmark fyller 60 år i dag och misstänker att hennes man har planer på gång för hur hon ska firas.

Eftersom hennes man faktiskt har skvallrat så vet jag att det var stor fest i lördags så dagens jubilar är redan firad ordentligt.

I mer än 20 år har hon haft egen damfrisering, Salong Touch, på Storget. Men nu är det snart slut. Salongen är såld till en optiker och till midsommar slutar Grozdana Engelmark jobba.

– Då ska jag ha en lång semester, säger hon.

Hon har bokat biljett hem till Kroatien och inte bokat någon retur. Nu ska hon passa på att njuta länge i sitt gamla hemland.

Grozdana Engelmark kom till Sverige från just Kroatien när hon var bara 17 år. Hon var präglad av konflikterna i det forna Jugoslavien under Tito, där kroaterna var utsatta.

– Man fick inte säga Kroatien, säger hon. Tito höll ihop en diktatur där alla nationer ville sitt.

Grozdanas syster bodde i Sverige. När hon kom hem en sommar och berättade hur det var i Sverige bestämde sig Grozdana för att flytta hit.

– Hon kom hem och skröt och berättade hur guldet ramlade från himlen, säger Grozdana Engelmark.

Hon berättar att i Jugoslavien fick riktigt duktiga elever stipendier för att plugga vidare och de politiskt aktiva fick hjälp av staten. Hennes pappa tyckte att hon skulle bli nunna för då skulle hon få en gratis utbildning. Men det ville hon inte så det blev Eskilstuna och systern i stället. För att få uppehållstillstånd och arbetstillstånd var hon tvungen att försörja sig själv i två år.

– Jag började jobba på restaurang men bytte till Pripps. Där var det bättre betalt.

Men det var en jobbig tid, speciellt med språket. Hon erkänner att hon var lite lat i början men insåg att hon var tvungen att lära sig och bästa sättet var genom jobbet.

Det var Grozdanas arbetskamrater som ledde henne in på frisöryrket. De tyckte att hon alltid var så fin i håret. Hon sökte och kom in på utbildningen och på den vägen är det.

Under praktiktiden i Söderhamn träffade hon sin man Svante som jobbade på F15. Första jobbet var när hon hyrde en stol i Gamla Grand dit hon pendlade från Söderhamn. Men familjen, som nu också bestod av sonen Tomas, flyttade till Gävle när Svante fick jobb här.

1989 köpte hon Salong Touch. Barnen var större och det kändes bra att äga något själv. Kunderna är trogna och har följt med under åren. Man pratar om barn och barnbarn och känner varandra.

– Men ombyggnaden av torget förstörde mycket, säger hon. Jag har många äldre kunder och de hade svårt att ta sig hit.

När äldsta sonen var riktigt liten bestämde sig Grozdana Engelmark för att bli svensk medborgare. Hon berättar hur hon blev misstänkliggjord på jugoslaviska ambassaden, anklagad för att ha skyddat kroater i Sverige.

– Jag grät och var rasande. De skrämde mig. Vad är detta vet jag att jag tänkte?

Nu har Grozdana tagit tillbaka sitt kroatiska medborgarskap och har dubbelt medborgarskap. Detsamma har hennes yngsta dotter Sandra som är den enda av barnen som talar kroatiska ordentligt. Hon har på eget initiativ gjort ett gymnasieår i Split. För att få kroatiskt medborgarskap måste man nämligen klara ett språktest.

– Så nu är vi invandrarna i vår familj, säger hon och skrattar.

Grozdana ringer mig senare och berättar att även hennes andra dotter, Catrin, kan lite kroatiska. Hon läste på eget initiativ en sommar på universitet i Kroatien.

Mer läsning

Annons