Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Lasse segla vidare

/
  • Lasse Heaster fyller 60 år idag och tycker tiden är mogen att göra något annat i livet. Han kommer att växla sin tillvaro mellan Trödjefjärden och Medelhavet.

Att fylla år den 1 april har sina sidor. Det har bland andra Lasse Heaster från Värön vid Trödjefjärden norr om Gävle fått erfara.

Annons

– Under barnaåren blev jag retad ibland för att vara ett skämt, men det är glömt sedan länge och nu känns det som vilken dag som helst, säger Lasse.

Nej, just denna födelsedag är i n t e vilken dag som helst. Han fyller nämligen respektabla 60 år och tycker att tiden är mogen att sadla om litet grand i det professionella livet. Han nöjer sig inte med att sitta i den villa han byggt med egna händer och blicka ut över havsfjärden utanför vardagsrumsfönstret.

– Jag har kommit till en brytpunkt. Min fru Maria och jag har varit delaktiga i en segelbåt för kryssningar i Medelhavet, men nu tänkte vi gå ett steg till och letar som bäst efter en egen båt som vi ska satsa helhjärtat på med charter där jag tänker ta rollen som skeppare, avslöjar Lasse.

Därmed tänker han trappa ner, denne mångårige musik- och artistförmedlare, som startade i egen regi 1988 och som bokat dansband, haft hand om event- och nöjesentreprenader i stor skala alltsedan dess. Under åtta år hade Lasse uppdraget att förse Viking Line med artister och dansband men förra sommaren gick kontraktet ut och förnyades inte.

– Jag blev lite förvånad men fick väl ingen förklaring direkt när uppdraget gick till en annan.

Heaster Production har klarat sig bra ändå, inte minst genom en fusion med Lasses hustrus administrations- och bokföringsfirma där hon också är verksam med design och produktion av möbler för både inomhus- och utomhusbruk.

Även om jobbet som musikförmedlare småningom försvinner har Lasse Heaster inga som helst planer på att varva ner som musiker. Han är ju en trumpetare som anlitats i oändligt många sammanhang, inte bara i sina egna band utan också i blåssektionen hos stjärnor som (håll i er, för nu blir det namedropping) Sven-Ingvars, Charlotte Perrelli, Kikki Danielsson, Linda Bengtzing, Annelie Rydé, Svenne & Lotta, Richard Herrey, Rock-Ragge, Lille Gerhard, Nana Hedin, Östen med Resten och Liverpool.

– Sistnämnda trion var i samband med Melodifestivalen då jag enrollerades av Gävletrojkan Forsberg-Sjöberg-Wastesson. På Östen-skivan ”Hon kommer med solsken” spelar jag trumpet för att ta det kanske populäraste exemplet.

Åtskilliga är de historier som Lasse kan berätta från olika turnéer, men utrymmet medger inte detta just nu.

Annars är Lasse Heaster också känd för att det var han som upptäckte gruppen Joyride och skötte bandets bokningar. Joyride vann dansbands-SM, fick en Grammis och toppade Svensktoppen med ”God morgon världen” 1998. I flera Bingolotto-sändningar fanns Lasse med som ljudtekniker när Joyride var gäster hos Loket Olsson.

Din egen karriär som musiker, hur började den?

– I Gävles kommunala musikskola. Sen var jag med i soulbandet Colin Pruce Band som lirade Chicago, Otis Redding med flera. Efter perioder i Kalasgänget, Örjan Quists orkester från Hofors och Magdeburgarna blev det en åttaårig, trevlig sejour i Boogie som hängde med i 25 år, faktiskt. Men eftersom jag började på heltid som musikförmedlare 1988 så hoppade jag av bandet men fortsatte sköta deras bokningar.

Lasse Heaster har i alla fall varit med i Gävle Big Band under 18 år, blev musiker på deltid och startade den sex man starka gruppen Looking Back Band där han och sjungande basisten Sölve Lindholm fortfarande är still going strong som originalmedlemmar.

– Vi har varit med på alla jobb, Sölve och jag, och båda är lika tjuriga och vägrar att ge sig. Looking Back Band kommer nog att finnas så länge vi orkar stå på benen.

Och så länge Kungen lever. För Gävlebandet är faktiskt något av Carl XVI Gustavs favoritband och brukar ofta spela i sammanhang där majestätet är gäst. Om detta kan Lasse Heaster avslöja två anekdoter:

1) ”Kungliga Automobilklubben fyllde 100 år med en baluns på Grand Hotel. Kungen och drottningen brukar oftast avvika efter middagarna, men när de fick höra att Looking Back Band skulle spela till dansen så stannade de kvar. En kul grej, onekligen.”

2) ”Kungen var imponerad av vår dåvarande orkesterbil, som var en Chevrolet Apache från 1964. Han var med ut och tittade på den och likaså var bergsbestigaren Göran Kropp, som var med på en spelning på Uppsala Slott. Han kom upp och frågade vem som ägde den häftiga bilen.”

Till sist måste du berätta om namnet Heaster, unikt i Sverige?

– Det är från början ett soldatnamn från Hastersby, en småort intill värmländska Kil. Jag har själv varit där och sett torpet där förfäderna bodde. I samband med utvandringen till Amerika lades ett e till i namnet, som alltså blev Heaster. Kul att få vara ensam om ett släktnamn. Pappa Rudolf var väl inte en helt okänd Gävlekonstnär.

Till sist, grattis då och lycka till med firandet av 60-årsdagen!

– Tack, det blir nog betydligt lugnare än för tio år sen.

Lasse Heaster

Brytpunkten har kommit. Lasse ska bli skeppare. I dag fyller han 60 år

Vi har varit med på alla jobb, Sölve och jag, och båda är lika tjuriga och vägrar att ge sig. Looking Back Band kommer nog att finnas så länge vi orkar stå på benen.

Mer läsning

Annons