Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Veronica uppleva Sverige

/
  • Veronica Wernersson har aldrig drömt om att bli kommunalråd. Hon sitter i fullmäktige, det är det finaste uppdrag man kan få, tycker hon. I dag fyller hon 50 år och firar dagen på Gran Canaria med maken Ove.

Veronica Wernerssons farmor var med och bildade Centerkvinnorna i Sandviken. Det är det närmaste politik någon i hennes stora familj kommit – utom Veronica själv då.

Annons

Hon började som kyrkopolitiker för Centern. I dag är hon partiets ordförande i Sandviken, är ordinarie i fullmäktige och i äldreomsorgsnämnden samt ersättare i kommunstyrelsen.

I dag när hon fyller 50 år har hon lagt politiken tillfälligt åt sidan och firar sin födelsedag på Gran Canaria. Resan är en födelsedagspresent från hennes man, Ove. Frankie, familjens hund, får dock stanna hemma.

Sandviken har varit och är platsen för dagens jubilar. Hon föddes på Gamla bruket och när hon var två år flyttade familjen in i det helt nybyggda höghuset på Tallbacksvägen i Norrsätra.

– Det var Tallbacksvägen 29. När jag började i ettan fick jag gå i en lokal i samma hus, berättar Veronica Wernersson. Sedan hamnade jag på Norrsätraskolan som också var alldeles nybyggd.

I 25 år har Veronica Wernersson jobbat på Studieförbundet Vuxenskolan där hon i dag är verksamhetschef.

– Det är ett roligt jobb, jag träffar mycket folk, säger hon. Men jag är noga med att sära på mina roller. När jag jobbar här är jag Vuxenskolan. När jag är jobbar politiskt är jag Centern.

Vuxenskolan i Sandviken har ungefär 20 000 studietimmar om året. Just nu är det foto och sotning som är kurserna på topp, och släktforskning förstås.

Veronica Wernersson har alltid värnat om de utsatta så när hon fick frågan om att bli ersättare i handikappnämnden efter valet 2002 tog hon erbjudandet. Efter två år blev hon ordinarie. Det var när samarbetet med S och V sprack och Centern blev ny samarbetspartner.

När Centern sedan efter valet 2006 fortsatte att samregera med Socialdemokraterna i Sandviken blev hon andre vice ordförande i handikappnämnden. I dag sitter hon i äldreomsorgsnämnden.

Hur lyckat var egentligen samarbetet med Socialdemokraterna?

– Vi gjorde en noggrann politisk deklaration, säger Veronica Wernersson, och fick igenom många saker. Men när något bra förslag togs som var Centerns idé fick ändå S credit. Det var svårt att nå fram.

Carl-Ewert Ohlsson blev kommunalråd. Var aldrig du sugen på den posten?

– Nej, det har aldrig varit min dröm. Jag sitter i fullmäktige. Det är det finaste uppdrag man kan få.

Vid höstens val gick Centern fram som eget parti, men var berett att fortsätta samarbetet med Socialdemokraterna. Man hade förberett en gemensam budget. Men så blev det inte. S valde att samarbeta med Ny Ordning och Miljöpartiet.

– Nu är vi i opposition, säger Veronica Wernersson. Då kan jag driva de frågor jag värnar på ett helt annat sätt.

Veronica Wernersson jobbar heltid och är dessutom en mycket aktiv politiker. Då är det en avkoppling att komma hem till maken Ove, som hon träffade när hon var 14 år, och till japanchinen Frankie. De bor i Boänge, mitt emellan Jädraån och Storsjön.

– Då tar jag man och hund och går ut i skogen, säger hon. Sedan kommer jag tillbaka med rensat huvud.

Familjen Wernersson har länge haft båt i Storsjön, men nu är den till salu. I stället har de köpt husbil så i sommar ska de uppleva Sverige.

– De säger att allt bara går utför när man har fyllt 50, säger hon. Men det tror jag inte på.

Mer läsning

Annons