Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybakad 50-åring firar i spåret

/
  • Agneta Högfors äger kaféet Gruvstugan i Högbo Bruk sedan 15 år tillbaka. Men i dag finns inte på jobbet. Hon står nämligen på skidor och tar sig runt Tjejvasan.

I dag på sin 50-årsdag står Agneta Högfors redo att ta sig an Tjejvasan med sin syster och en kompis.

Annons

Det är hennes sambo Seppo Lind som ligger bakom den ovanliga presenten. Och han kommer också att finnas med och coacha under tävlingen.

– Jag har tänkt på att åka Tjejvasan. Men att få det här i present var ingenting jag hade väntat mig.

Agneta är född och uppvuxen i Högbo. Men lämnade födelseorten under flera år och hann med att bo både i Filipstad och Karlstad. Men när barnen kom kände hon att det var dags att flytta hem igen.

– Jag älskar Högbo, det är som rena paradiset för mig, säger Agneta.

Hon äger kaféet Gruvstugan i Högbo Bruk sedan 15 år tillbaka. Innan arbetade hon som kokerska på ett familjekooperativ.

När kooperativets finansiering drogs in 1997 annonserades det om det här jobbet och Agneta tyckte det lät passande. Tidigare hade kaféet ägts av både Högbo Bruk och av brukshotellet men de fick aldrig ekonomin att gå runt.

Men för Agneta går det bättre.

– Jag älskar mitt jobb som jag har nu. Jag gör det jag tycker om och träffar trevliga kunder på dagarna. Nu på vintern är det märkvärt mer folk här än på sommaren och under perioden oktober till april har jag öppet även på helgerna.

Seppo träffade hon när han skulle skänka bort sin hund, som inte trivdes att bo i lägenhet. Två veckor senare tog han kontakt med henne för att ta en promenad med hunden, en promenad som förändrade livet.

Nu bor de tillsammans i Högbo med Seppos dotter Madeleine 16 år och har den irländska settern Major samt fyra nordsvenska hästar på gården. I grannhuset bor hennes syster och i ett litet hus på gården bor också hennes dotter Linda, 27 år, som brukar hjälpa till med arbetet på kaféet. Agnetas nyligen utflyttade son Johan, 23 år brukar också hjälpa till på kaféet.

Även Seppo arbetar i Högbo, fast i skidshopen intill det konstgjorda skidspåret.

– Seppo är en riktig skidfantast och en underbar människa som stöttar mig med allt och är väldigt hjälpsam.

Nu när han inte tävlar längre driver han teknikträningar för både privatpersoner och större grupper, oftast inför olika tävlingar, berättar Agneta. Själv har hon inte ett lika stort intresse för skidor, men det händer att hon åker ibland. Därmed var en plats i Tjejvasan oväntad.

– Jag har fått veta att han hade pratat lite med min syster Maggan och min kompis Ingrid om att de borde ställa upp. Sedan lyckades han övertyga mig också.

Inför tävlingen har hon tränat drygt 15 mil, kört gympapass, vart ute och sprungit med dotterns hund och även testkört spåret hon åker i tillsammans med Maggan och Ingrid i dag.

Förväntningarna inför tävlingen är inte så stora, men hon hoppas på att kunna åka runt på mindre än tre timmar.

Mer läsning

Annons