Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sirpa har alltid varit nyfiken

/
  • Sirpa Stefanius Kangas har tagit ledigt från jobbet som distriktssköterska i hemsjukvården under födelsedagsveckan för att fira med familjen på Cran Canaria.

Födelsedagen firar Sirpa Stefanius Kangas två gånger. Först i dag med maken Kjell, en son och hans familj i ett lånat hus i Puerto de Mogan på Gran Canaria och om några dagar med resten av familjen, släkten och vännerna hemma i Bomhus.

Annons

Men hon får inte tanken på fem decennier att passa ihop med sig själv.

– Jag tycker inte att jag blir 50, säger hon och skrattar.

Fördelen med att ha varit med ett tag är säkerheten som kommer med åren och erfarenheterna.

– Det är skönt. Jag är inte ett dugg orolig för att jag bli utan jobb. Jag kan flytta på mig.

Inställningen att det inte finns hinder, bara möjligheter som det gäller att alltid ta vara på, har hon alltid haft.

Nyfiken har hon också alltid varit, aldrig rädd för att testa på nya saker. Det har lett till en innehållsrik yrkeskarriär inom vården, med en avstickare till jobb på färjan mellan Gävle och Kaskö och på hotell Gävle.

Hon började som sjukvårdsbiträde på Furugården, utbildade sig till undersköterska och sjuksköterska, specialiserade sig på diabetes och som distriktssköterska.

För drygt tio år sedan lämnade hon landstinget för att börja jobba hos en kompis med bemanningsföretag. Det tog henne till Sollefteå, Umeå och Huddinge bland annat. Och till Hallstavik, där hon och kompisen delade på dygnetruntjour på bruket där en pappersmaskin skulle lagas på rekordtid.

– Det var en kul erfarenhet.

Så småningom lämnade hon bemanningsföretaget och började i hemsjukvården i Tierp.

– Vilken arbetsglädje! Kan det vara så här kul att gå till jobbet, undrade hon.

Det kunde det och är fortfarande, även om hon numera arbetar i Gävle. Mötena med människor och få lära känna dem så nära som hon gör när hon hjälper sjuka och ibland döende i deras hem ger så mycket. Också perspektiv på det egna livet.

– Det får en att verkligen uppskatta tillvaron.

Det gäller att ta vara på den tid man har och resa är ett sätt för henne att göra det. Drömresan går till Mexico. New York står också högt på önskelistan. Reskamrat är maken Kjell, som hon träffade på en kräftskiva hos kompisar för tolv år sedan. Sedan dess har de hängt ihop. Den hemmaboende familjen har krympt med åren; numera är hans son utflugen liksom två av hennes tre söner.

Maken bor också borta halva tiden. Han jobbar i Norge, på oljeplattform, två veckor och är sedan hemma lika länge innan det bär av igen.

– Jag skulle kunna tänka mig att åka utomlands och jobba.

Kanske kan de flytta utomlands delar av året tillsammans? Som hon säger, det gäller att ta tillvara livets möjligheter.

Mer läsning

Annons