Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soffta firar tio år – med fotokonst

/
  • Pirriga och glada. Vanja Bengtsson, Anna Kollberg och Margaretha Järverud har en affär ihop. Vanja och Margaretha firar tio år med Soffta genom att ställa ut Anna Kollberg från Whyarts bilder. Anna är framgångsrik konstfotograf och designer från Sundsvall som skapar bilder med industrikänsla.

Möbelbutiken Soffta i Gävle firar tio­årsjubileum med ny fotokonst på väggarna.

Annons

Margaretha Järverud och Vanja Bengtsson är glada. De öppnade sin butik med förväntansfullt pirr i magen och tio år senare känns det fortfarande lika kul. Första gången de stötte ihop med konstfotografen och designern Anna Kollberg från Whyart var på Formexmässan för två år sedan. Båda föll pladask för Annas uttryck och de fick en bra kontakt. Nu firar de med att visa hennes konst i sina stilfulla lokaler.

– Hon tilltalade oss direkt, säger Margareta. Hon tar urläckra foton under sina resor från världens alla hörn. För oss påminner det om industriell konst. Vi hade inte sett något liknande och nu ställer hon ut hos oss hela året ut.

Hur känns det att fira tio år som möbelbutik i Gävle?

– Jaadu, säger Margaretha och skrattar. Det känns helt fantastiskt, vi får nypa oss i armen varje dag Vanja och jag för att känna att det här är verklighet.

Varför öppnade ni från början?

– Vi tyckte inte att man skulle behöva åka till Stockholm för att handla svensktillverkade möbler. Det här var i början av den stora inredningsboomen när det plötsligt kom många nya TV-program och magasin om heminredning. Jag och Vanja kände varandra sedan tidigare, vi var arbetskamrater på Samhalls huvudkontor som flyttades till Östersund. Vi tyckte båda att inredning var intressant och åkte på Möbelmässan som ett nöje. I Stockholm gick vi på Room och House och kände att det fanns så mycket fina svenska möbelmärken som inte gick att hitta i Gävle. Då bestämde vi oss för att öppna en egen butik och det gjorde vi.

De föll för lokalerna från första stund. I det stiliga Westergrenska stenhuset byggt år 1900 snett emot Centralstationen. Det har hänt att folk har klagat på läget, därför att de inte har upptäckt dem tidigare. Men lokalen har en hemkänsla med flera olika rum, gamla trägolv och höga, djupa fönster, idealiska att visa möbler i.

Gick affärerna bra redan från början?

– Det gick faktiskt över förväntan direkt. Inte förrän det blev ekonomisk kris i Europa för tre år sedan blev det lite lugnare. Men nu är det uppåt igen.

Hur har människor råd att köpa märkesmöbler?

– Om man längtar efter en speciell möbel är det många som gärna sparar till den. Vi har ju miljömärkta kvalitetsmöbler och det är rätt fantastiskt tycker jag, att de faktiskt är tillverkade i Sverige. Alla delar i produkterna från GAD kommer till exempel från Gotland.

Hur har kundernas smak ändrats på de här tio åren?

– I början var det mycket ek men nu kommer det mer och mer ljusa träslag, vitoljad björk är populärt.

Hur ska ni fira att ni fyller tio?

– Från den första oktober med konstutställningen, olika erbjudanden och förlängda öppettider. På lördag den sjätte oktober kommer konstnären Anna Kollberg att vara i butiken och kanske blir det något gott också.

Vad har ni själva för stil hemma?

– Jag har blivit lite minimalistisk på senare tid, med inte så mycket saker framme, säger Margaretha. Numera väljer jag mer vad jag vill ha. Men det är svårt att välja åt sig själv kan jag säga! Matteuskeramiken tycker jag mycket om och i somras köpte jag en vacker möbel, ett sideboard från GAD i vitoljad björk. På den har jag vas och lyktor från Paradisverkstan i en ljusgrå kulör och en liten PH-lampa i vitt och stål.

– Jag samlar på 50- och 60-talsvaser, säger Vanja. Av Stig Lindberg och Maggie Vibom till exempel, jag har dem framme och grupperar dem alltid, tre och tre ska det vara. Jag gillar även konst och har jättemycket tavlor på väggarna, Mats Pettersson är en favorit.

Hur kom ni på ert butiksnamn?

– Det var Vanjas systerdotter Malin som sa ”Soffta” och vi tyckte att det lät så bra. Både själva ordet, men varje bokstav står för olika ord som bildar en hel mening också; Stiligt Och Fräckt För Trendig Atmosfär!

Hur ser framtiden ut?

– Nu har vi köpt in så mycket nytt så nu måste vi nog ha öppet i tio år till! Fast vi jobbar redan på övertid. Men vi vill absolut fortsätta länge än, så länge det känns så här kul.

Mer läsning

Annons