Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sören är otroligt nöjd med livet

/
  • Grabben ska ha ett dragspel, sa en konstnär och så blev det också. I dag fyller ”grabben” Sören Rydgren 70 år. Räkna med musik under festen!

Han har spelat dragspel sedan unga år. I dag fyller Sören 70 år.

Annons

Dragspelet har varit hans ständiga följeslagare sedan en ung konstnär och dragspelare flyttade till Forsa. Den unge Sören Rydgren imponerades och inspirerades.

Ja, det var när Sören Rydgren var elva år som en ung konstnär flyttade till Forsa i Hälsingland. Dit hade Sören och hans familj flyttat ett par år tidigare.

Den unge konstnären visade sig också kunna spela dragspel. Han bjöds hem till familjen Rydgren och hade dragspelet med.

– Han spelade i flera timmar och jag satt framför och bara njöt, berättar Sören Rydgren.

Konstnären sa: Grabben måste få ett dragspel. Pappa Rydgren instämde och inhandlade ett dragspel inne i Hudiksvall.

Sen spelade Sören och lärde sig av konstnären. När Sören var 13 år sa konstnären att nu kan jag inte lära honom mer. Så då blev det korrespondenskurs i Andrew Walters dragspelsskola. Var fjortonde dag cyklade Sören till Posten i Forsa för att med händer som darrade av förväntan öppna det nya kursbrevet och så var det hem och öva.

– Jag gick i skolan och sen direkt hem för att öva. Mina systrar höll på att bli galna på mitt spelande, men pappa bara sa: Pojken ska spela.

Den där korrespondenskursen är egentligen Sören Rydgrens enda formella musikutbildning. Resten har han lärt sig själv genom att lyssna på andra dragspelare. Han berättar om när han cyklade hem till sin syster som hade grammofon och lyssnade på hennes skiva med Art van Damme. Han lyssnade noga och sen upp på cykeln för att åka hem och spela det han hört.

– Jag har haft god hjälp av ett skapligt gehör, säger han.

Han arbetade i några år som expedit på Herr-City i Hudiksvall samtidigt som han spelade i ett dansband. En dag när Sören var drygt 30 år ringde dragspelaren Sone Banger.

Han sa att det fanns ett jobb på Regionmusiken i Falun som han tyckte skulle passa Sören Rydgren. Det var sex sökande och Sören var den enda som saknade formella utbildningsbetyg.

– Så jag insåg att jag var tvungen att spela lite bättre än de andra, säger han.

Sören fick jobbet och familjen flyttade till Falun. Det blev 16 år med Regionmusiken, men när Landstinget tog över huvudmannaskapet och det blev förändringar tyckte Sören Rydgren att det var dags att röra på sig. Det blev Hälsingland igen, denna gång Bollnäs. Och sedan den dagen har Sören Rygren varit frilansande musiker, han har jobbat i skolor och med dragspelsarrangemang på Konserthuset i Gävle. Han har också gjort ett antal program för Radio Gävleborg.

Nu när han är pensionär sedan några år trivs han alldeles förträffligt med tillvaron. Han kan välja det han vill göra utan att känna att han måste ta något engagemang.

– Jag är otroligt nöjd med livet, det måste jag säga, säger Sören Rydgren.

Mina systrar höll på att bli galna på mitt spelande, men pappa bara sa: Pojken ska spela.

Mer läsning

Annons