Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante har mycket kvar att göra

/
  • Svante Lönnbark stortrivs med att leda landstinget. Men fritiden ägnar han helst åt att snickra och fixa vid sommarstället i Dalarna.

Efter över 30 år i Hofors har Svante Lönnbark blivit Gävlebo. Villan har bytts mot lägenhet på Brynäs.

Annons

– Vi trivs jättebra. Jag har pendlat varenda dag i så många år, det känns skönt att slippa det, säger han.

Han saknar inte bruksortslivet.

– Det är fantastiska fördelar med att bo i Hofors när man har barn. Det är gång- och cykelavstånd till det mesta. Men nu är pojkarna utflugna och vi kan prioritera andra saker.

Svante Lönnbark är på ett strålande humör när han tar emot GD i landstingets ledningskontor i Gävle. Han skämtar och skrattar och verkar allmänt avspänd. Den bistra och lite ordknappa framtoning som han annars ofta har i mediala sammanhang syns det inget av. Själv tycker han inte att den ”bistra” bilden av honom stämmer med verkligheten.

– Jag är född med ett allvarligt utseende. Det kan jag inte göra så mycket åt. Jag är engagerad i de frågor jag driver och då kan det kanske verka som att jag är argsint men det är jag inte, säger han.

Den mustasch han burit sedan 17 års ålder åkte av för något år sedan. Om det gett honom ett ”gladare” utseende vet han inte. Men händelsen väckte viss muntration i landstingskorridorerna.

– Någon undrade om jag skaffat nya glasögon. De märkte att något var annorlunda med mig men kunde inte komma på vad det var.

Den före detta tandläkaren Svante Lönnbark blev landstingsdirektör i Gävleborg för drygt sex år sedan. Det har varit en periodvis stormig tid med både framgångar och motgångar. Svante är en drivande person som vet vad han vill och ställer stora krav på både sig själv och sina medarbetare.

Hans ledarstil går inte hem hos alla. Men toppolitikerna i landstinget är mycket nöjda med honom och ger honom stort spelrum. De pekar på de resultat han uppnått när det gäller exempelvis ekonomin och vårdköerna.

Själv säger han sig inte ha några planer på att lämna uppdraget.

– Jag trivs och känner att jag har mycket kvar att göra. För mig är det en stimulerande utmaning att få vara med och bygga samhället och förverkliga idéer utan att för den skull vara politiker.

Han känner starkt stöd i hustrun Maria som han träffade när de båda gick på tandläkarhögskolan i början av 1970-talet. Äktenskapet är kärleksfullt men stormigt. Svante beskriver det som ett ”italienskt förhållande”.

– Vi kastar inte grejer på varann. Däremot flyger orden lite häftigt mellan oss ibland. Men vi är snabba att ta tillbaka dem.

Kopplar av gör paret i familjens fritidsställe i Stumsnäs vid Siljans strand i Dalarna. Dit bär det i väg varje fredagseftermiddag. Rekreation för Svante är inte att sitta stilla i en solstol utan han vill gärna ha något för händer.

Det blir mycket snickrande och fixande. Han har ständigt nya projekt på gång. Miljömyndigheterna gillar som bekant inte hans senare byggnationer vid strandkanten. Men för grannarna får de omskrivna bryggorna och sjöbodarna gärna vara kvar, enligt Svante.

– Hela byn håller på oss, säger han.

Mer läsning

Annons