Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att lägga hatten på hyllan

/
  • Hans Flach börjar lära sig att inte lägga sig i alla detaljer på företaget.– Det är fortfarande jäkligt roligt att hålla på, säger han.

Han har varit egen företagare sedan 25-årsåldern och vant sig vid att jobba hårt. Någon tydlig gräns mellan jobb och fritid har aldrig funnits.

Annons

– Det är inget ovanligt, så är det för alla företagare. Den som förväntar sig 40-timmarsveckor kan lägga av direkt, säger Hans Flach.

Som ung man ville han bli skogsvaktare men kom inte in på utbildningen. Istället startade han ett eget företag, köpte upp rotposter, började avverka och ägde snart ett sågverk.

På den tiden hette han Berglund. När hans varuhus Hasse Berglunds byggvaror brann i början av 1980-talet var han en känd profil i Gävle.

– Det var en stor tragedi som ledde till att företaget gick i konkurs. Brandorsaken var en felaktigt installerad kamin, som chef fick jag ta på mig ansvaret trots att jag inte hade haft någonting med den att göra, säger Hans Flach.

Fram till sex års ålder hette han Flach i efternamn och under 1980-talet valde han att ta tillbaks det namnet. Han fortsatte i samma bransch och drev Byggshopen Magneten fram till 1999.

– I 40 år hade jag varje dag fått höra att en två tum fyra var för dyr, jag kände att jag inte längre var kundvänlig, säger han.

Han ägde redan Farmekhuset och den närliggande betongfabriken i Valbo och satsade nu helhjärtat på fastigheter. I dag äger han även ett hotell, ett kafé och en husvagnsparkering och har sammanlagt 450 hyresgäster.

– Om man kommer från orten blir man aldrig erkänd. Men sedan jag köpte och rustade upp huset som var Valbos första handelsbod på 1800-talet där Nybo Café håller till i dag händer det att Valbobor kommer fram och ger beröm.

Hans mamma var damfrisörska och egen företagare av den gamla stammen. Själv beskriver han sig som en chanstagare som lärt sig av sina misstag.

– Jag hoppar på saker och sedan kanske jag stannar upp och tänker: Va’ fan har jag gjort. Många gånger har jag blivit idiotförklarad för affärer som sedan visat sig vara riktigt bra, säger han.

Hur ser då tillvaron ut för en entreprenör som åtminstone på pappret har varit pensionär i fem år?

– Jag har det bra. Jag har gått ner till 40 timmars arbetsvecka, åker hem vid 16-tiden och jobbar aldrig en lördag. Det är fortfarande jäklig roligt att hålla på. Jag börjar lära mig att inte lägga mig i allting, säger Hans Flach.

Mer läsning

Annons